La magistrada del TSJC que instrueix la querella contra els membres del Govern de la Generalitat pel referèndum acaba d'ordenar als Mossos d'Esquadra precintar els col·legis electorals i requisar el material per poder fer la votació l'1 d'octubre. 

Mercedes Armas pren el control de la Fiscalia que ahir va donar la mateixa ordre a la policia catalana i que els Mossos han advertit dels problemes d'ordre públic que pot provocar.

Quan intervé un jutge, el fiscal ha d'aturar les seves instruccions i, en aquest cas, i només 4 dies abans del referèndum, l'actuació del TSJC obliga a fer un gir.

La magistrada demana pràcticament el mateix que la Fiscalia, però hi ha algunes diferències. Algunes d'elles complicaran encara més l'organització de la jornada i unes altres li donen aire. Com per exemple, no tancar íntegrament els locals de votació, sinó deixar oberts els espais on no van les urnes i permetre votar al carrer, en el cas que les meses no es puguin constituir dins.

En la seva instrucció, la Fiscalia prohibia muntar el dispositiu de votació a menys de 100 metres dels col·legis electorals i obligava a precintar-los íntegrament.

La magistrada tampoc demana que es desallotgin els locals ni que es detingui ningú, a diferència de l'ordre de la Fiscalia.

El que complica una mica més tota l'operació és que Armas, conscient que els Mossos ni són prou ni estan gaire de cara a obeir l'ordre de tancament dels locals perquè això pot provocar desordres públics, ordena també a la Guàrdia Civil i a la Policia Nacional, precintar col·legis i requisar material.