La recusació del president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TJSC), Jesús María Barrientos, està en marxa. El lletrat de l'administració de Justícia del TSJC ha acordat obrir una peça separada per tramitar la recusació del president del TSJC que ha presentat el diputat d'ERC, Josep Maria Jovéper la seva crítica oberta a la llei d'amnistia, segons ha informat el gabinet de premsa del tribunal aquest dilluns. El president del TSJC va afirmar que una llei que “privilegia una part davant del conjunt de la ciutadania mai podrà ser esgrimida com un element de pacificació, sinó de discòrdia” i va fer referència a "espais d'impunitat", en un discurs a finals de febrer en el Palau de Justícia.

Jové  sosté que  el president del TSJC "ha perdut l'aparença imparcialitat", exigida a tot jutge, amb aquestes declaracions i que s'ha d'apartar del judici de l'1-O pels seus "prejudicis". A més, el president del TSJC també hauria d'interpretar la llei d'amnistia, quan sigui aprovada, per resoldre si encaixa en els fets i delictes pels quals s'acusa Jové, Lluís Salvadó i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, per l'organització de l'1-O.

Tramitació

Ara, les defenses dels republicans i les acusacions, que en aquest cas a més de la Fiscalia  també està Vox, han de comunicar si donen suport a la reclamació de Jové perquè el president del TSJC s'aparti de la causa de l'1-O.  I després el magistrat Barrientos ha de respondre si accepta apartar-se. Finalment, una sala (l'anomenada sala 77 per l'article de la llei) format per magistrats del TSJC analitzarà tots els arguments i resoldrà.

Compte enrere pel judici

La llei fixa que la recusació d'un magistrat s'ha de fet deu dies després d'haver descobert un motiu  per a que s'aparti d'un judici, com tenir interessos particulars o falta d'imparcialitat. Les declaracions del president del TSJC van ser fetes a finals de febrer, i per això, el TSJC ha admès la seva tramitació.

La recusació del president del TSJC arriba en el compte enrere de la celebració del judici als comandaments del líder d'ERC, Oriol Junqueras, per l'1-O, que ha de començar el 10 d'abril. La llei d'amnistia era pensada perquè Jové, Salvadó i Garriga se'n poguessin acollir dels primers L'endarreriment de l'aprovació de la llei de l'oblit penal sobre els fets del Procés ha creat una situació difícil per als republicans. La paradoxa és que el judici de l'1-O al TSJC acabarà gairebé just quan entri en vigor la llei d'amnistia, la qual haurà de ser estudiada per l'alt tribunal català per si accepta aplicar-la a Jové, Salvadó i Garriga.  La fiscalia demana 7 anys de presó per a Jové i 6 anys per a Salvadó, mentre que a Garriga, inhabilitació a càrrec públic.

 

A la foto principal, el president del TSJC, Jesús Maria Barrientos (a l'esquerra), amb el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres. /Foto: Irene Vilà Capafons

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!