El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha engegat la maquinaria per treure del jutjat d'Instrucció 13 de Barcelona els principals responsables de l'1 d'octubre.

Pere Aragonès, Josep Maria Jové i Lluís Salvador son aforats i haurien de passar al TSJC. Aragonès és vice president i conseller d'Economia i Jové i Salvador són diputats del Parlament de Catalunya.

Els tràmits els dirigeix la magistrada Maria Eugènia Alegret que avui ha demanat a la Fiscalia que es posicioni sobre si cal deixar el seu cas al jutge del 13 o passar-lo al Tribunal Superior de Justícia. És un tràmit habitual abans de prendre la decisió.

El jutge d'Instrucció 13 de Barcelona va començar la investigació arran de les declaracions que va fer Santi Vidal en una conferència pública sobre la Hisenda catalana. A partir d'aquí el jutge Juan Antonio Ramírez Sunyer va encarregar una investigació a la Guàrdia Civil, amb la intervenció dels telèfons, que va derivar el 20 de setembre amb les detencions de diversos alts càrrecs del Govern que s'encarregaven dels preparatius del referèndum de l'1 d'octubre. 

D'aquí surt també la denuncia de la Fiscalia per sedició que va portar fins a l'Audiència Nacional Jordi Sànchez i Jordi Cuixart que son a la presó des del 16 d'octubre passat.

Els advocats creuen que hi ha més garanties de defensa si el cas passa al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que de fet, és qui ara en té les competències. El jutge d'instrucció 13 ja va intentar derivar part del cas al Tribunal Suprem per unir alguns dels investigats al cas per rebel·lió. Però Pablo Llarena ho va rebutjar.