El TSJC ha desestimat el recurs de Lluís Puig i ha confirmat el judici per les obres de Sixena, així com les fiances de la interlocutòria del febrer. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) jutjarà l'exconseller de Cultura perquè és diputat (de Junts), mentre que l'exconseller Santi Vila serà jutjat en un penal de Barcelona. La fiscalia demana una multa de 6.000 euros per desobediència perquè no va lliurar les 44 peces del monestir que hi havia al museu lleidatà i que finalment es va emportar la Guàrdia Civil en ple 155. Per la seva banda, l'Ajuntament de Vilanova de Sixena vol dos anys d'inhabilitació i una multa de 99.000 euros a Puig —també 11 mesos de presó per a Vila i multa de 162.000 euros—.

🟠 6 anys de la confiscació de l'art de Sixena: no es pot veure i se'n desconeix l'estat de conservació

En una interlocutòria d'aquest dijous, el TSJC ha confirmat les fiances de 17.250 euros a Puig i Vila per cobrir eventuals responsabilitats civils davant del judici per les obres de Sixena. Així, ha desestimat el recurs presentat per la defensa de l'exconseller de Cultura, que va al·legar indefensió perquè el jutge havia fixat aquesta quantitat sense que ho fessin abans les acusacions. És a dir, que la sala no pot imposar una fiança d'ofici sense que ho hagin fet les acusacions personades en el cas. El tribunal ha considerat que l'import es va fixar seguint el procediment correcte i que el recurs no aporta arguments en contra, només "una sort d'opinió personal del recurrent sense cobertura legal ni jurisprudencial". De la mateixa manera, ha sostingut que està entre les seves funcions fixar la fiança als encausats en la fase d'instrucció del cas, atès que aquesta suma està orientada a cobrir el "possible menyscapte" derivat de la infracció penal, ja que, d'una altra manera, no es podrien executar els embargaments previstos a la llei.

Dubtes amb la situació de Puig

Els 17.250 euros és el que el govern aragonès diu que va costar el trasllat de les 44 peces del Museu de Lleida a Sixena. Inicialment, el jutjat instructor d'Osca havia imposat una fiança de 88.000 euros a Puig i de 216.000 a Vila, i tant acusacions com defenses van presentar els seus escrits per al judici. Això no obstant, quan Puig va esdevenir diputat al Parlament el febrer del 2021, la causa va passar al TSJC. El tribunal va anul·lar totes les diligències judicials practicades contra ells des del desembre del 2019 i va rebaixar les fiances. Ara, però, caldrà veure en quina situació queda l'exconseller en cas que no torni a ser diputat després de les eleccions catalanes del pròxim 12 de maig. 

La Fiscalia atribueix a tots dos un presumpte delicte de desobediència a resolucions judicials, a més d'un presumpte delicte d'usurpació d'atribucions judicials a Vila. Arran de la investigació del cas, el tribunal ha constatat que Vila fou notificat per traslladar al Monestir de Sixena un seguit de béns artístics que es trobaven tant al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) com al Museu de Lleida. Si bé va traslladar els del MNAC, no ho va fer amb les 44 peces del museu lleidatà. Així, fou requerit per entregar-los, però el fiscal assegura que es va negar. Posteriorment, es va notificar a Puig (que es va fer càrrec de la Conselleria) sense que entregués els béns en el "curt temps en el qual va exercir el seu càrrec". La Fiscalia i l'acusació particular consideren que els fets que se'ls imputen són "connexos", motiu pel qual volien que se'ls jutgés junts. Tanmateix, el tribunal ha optat per separar les causes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!