El TSJC ha descartat apartar el seu president, el magistrat Jesús María Barrientos, del judici a tres càrrecs d'ERC per l'organització de l'1-O, segons ha informat el gabinet de premsa del TSJC aquest dimecres. En la resolució, la magistrada del TSJC, Núria Bassol, afirma que el fet que el president del TSJC hagi qüestionat la llei d'amnistia en un acte oficial  "no és una mínima evidència d'una falta d'imparcialitat, ni tan sols indiciàriament", i per això descarta la recusació presentada pel president del grup parlamentari d'ERC, Josep Maria Jové.

Els advocats de Jové sostenen que amb aquestes afirmacions el president del TSJC mostra un  rebuig a una norma, que el mateix tribunal jutjador haurà d'analitzar i d'aplicar a la causa de l'1-O, on també hi són Lluís Salvadó i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga.  Per contra, la magistrada Bassols sosté que les afirmacions del jutge Barrientos no signifiquen pas que tingui un interès concret en el judici.

 

Les paraules de Barrientos

En concret, Barrientos va qüestionar obertament la llei d’amnistia en el discurs de benvinguda als nous jutges i jutgesses que exerciran a Catalunya, en un acte al Palau de Justícia  el 26 de febrer passat. Va assegurar que una llei que “privilegia una part davant del conjunt de la ciutadania mai podrà ser esgrimida com un element de pacificació, sinó de discòrdia” i va fer referència a "espais d'impunitat".

En aquest sentit, la magistrada instructora de la recusació afirma que "es pot entendre que qui s’ha de sotmetre a un judici d'índole penal pateixi per la màxima imparcialitat dels que han de complir l'exquisida funció de jutjar, però no qualsevol manifestació relacionada amb la Llei d'amnistia es pot interpretar com a símptoma d'un interès directe o indirecte en una causa". I a continuació reprodueix el discurs del jutge Barrientos i descarta que  hagi perdut la seva imparcialitat amb les seves afirmacions, i per tant no accepta que se l'aparti del judici de l'1-O.

Ajornar el judici per les eleccions

El TSJC va fixar l'inici del judici contra els tres càrrecs d'Economia en el 2017 el 10 d'abril,  i va programar una vintena de sessions fins a finals de maig. Precisament, el TSJC també ha demanat ara a les parts si ha de suspendre el judici per  la convocatòria d'eleccions del 12-M, ja que algunes sessions coincideix amb la campanya. Així li ho va demanar la defensa de Garriga. La de Jové va demanar la suspensió per la llei d'amnistia. L'inici de la campanya serà el 26 d'abril. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!