El TSJC ha autoritzat el toc de queda fins al 30 de juliol en 165 municipis de Catalunya. La pròrroga de les mesures de limitació de la mobilitat nocturna entre les 01.00 hores i les 06.00 hores afecta els municipis de més de 5.000 habitants amb incidència superior a 400 casos per cada 10.000 habitants en els darrers 7 dies.

La mesura inclou els pobles i ciutats que es trobin total o parcialment envoltats de municipis en les citades circumstàncies, segons ha demanat el Govern de la Generalitat per controlar la propagació de la covid-19.

"Les mesures aprovades pel conseller de Salut són necessàries, idònies i proporcionades a la situació de greu i imminent risc de progressió de la pandèmia amb greu afectació del sistema sanitari, raó per la qual considera que és procedent concedir l'autorització sol·licitada per l’advocada de la Generalitat de Catalunya", diu en la interlocutòria el TSJC.

 

 

Lleida, Roses, Salt i el Vendrell són alguns dels territoris que s'havien salvat del primer tancament, però que ara han assolit la ràtio de risc que va fixar el govern català, i que se situa en 400 casos acumulats per cada 100.000 habitants en tots aquells municipis majors de 5.000 habitants. Tot i la tendència a l'estabilització, la situació segueix sent preocupant, adverteix Salut. 

En plena 5a onada, els casos no remeten. Les prediccions de la Conselleria de Salut es compleixen, tant les bones com les dolentes. Per una banda podem observar com els contagis s'estan estabilitzant. Després de moltes jornades amb xifres rècord, el nombre de nous casos diaris sembla que s'estabilitza per sobre dels 7.000, en les darreres hores s'han registrat 7.585 nous contagis. Segueix sent una xifra alta, però estable. 

Des del Govern expliquen que encara és massa d'hora per certificar si el toc de queda està donant els fruits esperats i esperen que es pugui començar a notar a partir de la setmana vinent. Fonts governamentals ja avancen que aquesta mesura concreta podria estar vigent ben bé fins a mitjans d'agost

En absència de l'estat d'alarma, l'única opció per imposar una restricció tan dràstica és demanar permís a la justícia i fer-ho de manera selectiva, és a dir, no a tot Catalunya, sinó per municipis. Com ja es va anunciar, cada setmana es revisarà la llista d'afectats per si cal aixecar el toc de queda o decretar-lo. 

Botellons, no

L'objectiu prioritari de la mesura, i així ho han admès els principals responsables del govern català, és combatre els botellons i festes organitzades a l'espai públic un cop tanquen els locals. De fet, des d'aquest dijous està en vigor la restricció que obliga a tancar totes les activitats d'oci, cultura, lleure i esport a les 00.30 de la nit. El decret explicita que no es permetrà arribar a casa a més tard de la 1 i que, per tant, si algú surt del cine, el teatre o un concert i ha de tornar al domicili, tindrà només mitja hora.