El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha passat per sobre el Procicat i el Govern de la Generalitat i autoritza des d'ara mateix a obrir bars i restaurants fins a les dotze de la nit i amb un aforament del 50%. Fins ara, el límit estava a les 23 hores i amb un aforament limitat al 30%. 

La decisió s'ha pres per la sala de discòrdia de la sala contenciosa del TSJC. Això vol dir que quan es van reunir els magistrats de la secció competent en la matèria, la secció tercera, amb un total de sis magistrats, la votació va quedar tres a tres. La llei preveu, en l'article 262 de la LOPJ, la convocatòria de la denominada sala de discòrdia, òrgan col·legiat previst per superar la impossibilitat d'obtenir una majoria. Seguint el torn establert per les normes de repartiment, d'acord amb la matèria, s'han incorporat tres magistrats a la deliberació de la sala fent un total de nou el tribunal deliberador.

La resolució entra en vigor entre avui i demà, 48 hores abans del que havia previst el Govern, que justament avui ha anunciat l'obertura a partir de dilluns de bars i restaurants fins a la mitjanit. La decisió compta amb dos vots particulars. Ni la resolució ni els vots particulars s'han notificat encara, però, segons el TSJC, es farà en el termini de temps més breu possible i serà quan entrarà en vigor.

 

El Govern mantenia el 100% d'aforament en terrasses, però el limitava al 30% en interiors. L'ocupació de les taules passa de 4 a 6 persones. 

La petició del Gremi d'Hostaleria tenia, en el seu recurs, una sèrie de demandes que van ser desestimades, i per això la sala només ha debatut sobre les mesures cautelars subsidiàries, és a dir, sobre la segona opció presentada en el recurs.

Què diu l'article 262?

El TSJC ha hagut d'aplicar l'article 262 de la LOPJ i convocar la sala de la discòrdia. Una sortida a la qual s'arriba quan no hi ha hagut un acord i cal arribar a una resolució. L'article té aquests dos punts que s'han aplicat per arribar a desencallar la decisió judicial:

1. "Quan en la votació d'una sentència o interlocutòria no resulti la majoria de vots sobre qualsevol dels pronunciaments de fet o de dret que s'hagin de fer, s'han de tornar a discutir i votar els punts en què hagin dissentit els votants".

2. "Si no s'obté un acord, la discòrdia es resoldrà mitjançant celebració d'una nova vista on concorren els magistrats que hagin assistit a la primera, més dos més, si ha estat imparell el nombre dels discordants, i tres en el cas d'haver estat parell".