El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha autoritzat les mesures Covid-19 aprovades pel Govern per fer front a la segona onada de contagis per la Covid-19. La Sala Contenciosa només s'ha pronunciat sobre les mesures que afectaven drets fonamentals. Revisades les restriccions, autoritza les reunions de màxim 6 persones, la suspensió de l'activitat presencial a les universitats i la reducció de l'aforament als llocs de culte. 

La decisió s'ha pres avui, 24 hores després que el Govern enviés el suplicatori i 12 hores després que la resta de mesures dràstiques hagin entrat ja en vigor. La decisió s'ha pres, però, amb un vot particular que considera que no cal precisar que el dret de reunió s'ha de limitar d'acord amb la doctrina constitucional. 

 

Els magistrats, al seu escrit, no es pronuncien ni a favor ni en contra de la resta de mesures adoptades per l'executiu perquè no afecten drets fonamentals. Així, respecte al dret de reunió, limitat en general a sis persones, la sala sosté que aquest s'ha d'interpretar conforme a la jurisprudència constitucional i, per tant, queda salvaguardat en tot moment, amb les restriccions de distància de seguretat i mascareta pertinents.

Universitat a distància

Sobre la mesura que imposa l'ensenyament universitari a distància, el tribunal considera que no es tracta d'una restricció "transcendent", sinó una "modulació de la forma de prestar la docència", que és "conseqüent" amb les dades de contagi entre la població més jove. Pel que fa als actes religiosos i cerimònies civils, els magistrats consideren que la limitació d'aforament no és cap restricció desproporcionada o injustificada.

Vot particular

Una magistrada de la sala ha emès un vot particular on indica que està d'acord totalment amb el decret de la Generalitat i no creu que calgui fer la precisió que fa la resta de magistrats respecte que el dret de reunió s'hagi de limitar interpretant-lo segons la doctrina constitucional, ja que creu que el decret del Govern ja ho fa prou explícitament i que aquesta limitació ja s'ha aprovat anteriorment.