El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat el decret que va aprovar el Govern per reobrir les delegacions de la Generalitat al Regne Unit i Irlanda, Alemanya, els Estats Units, Itàlia, Suïssa i França al juny del 2018, després de l'aplicació de l'article 155. Amb tot, es tracta d'un decret que ja va quedar derogat amb l'aprovació, el setembre del 2019, de sis nous decrets de la Generalitat de reobertura d'aquestes mateixes delegacions, que no han estat recorreguts per l'Advocacia de l'Estat en nom del Ministeri d'Exteriors.

En una sentència que no és ferma, l'alt tribunal català ha acordat estimar el recurs contenciós que el Ministeri d'Afers Exteriors va presentar contra el decret del Govern que restablia les delegacions catalanes citades i condemna la Generalitat a pagar les costes del procés judicial, fins a un límit de 2.000 euros.

A més, la sentència del TSJC contrasta amb l'actitud del Ministeri d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, que no té cap objecció sobre el text dels decrets de creació de tres noves delegacions de la Generalitat a l'Argentina, Tunísia i Mèxic.

Exteriors manté el funcionament de les delegacions

Precisament, en considerar que el decret que ara anul·la el TSJC ja no estava en vigor, la conselleria d’Exteriors ha assenyalat que "les delegacions poden continuar funcionant amb total normalitat" i, per tant, la decisió del TSJC no té cap efecte pràctic.