La Sala Penal del Tribunal Suprem (TS) ha rebaixat la pena a l'exdiputat del PSC Luis Andrés Garcia Sáez, "Luigi", que va ser condemnat en l'Operació Pretòria, en la que es van jutjar actuacions il·lícites en operacions urbanístiques desenvolupades entre el 2002 i el 2009 a les localitats de Santa Coloma de Gramenet, Sant Andreu de Llavaneres i Badalona, així com els guanys que els acusats van ingressar en els seus patrimonis directamete o bé a través de mitjancers o testaferros.

"Luigi" va ser condemnat a 7 anys, 1 mes i 29 dies de presó per delictes de tràfic d'influència en concurs medial amb un delicte continuat de prevaricació administrativa, suborn continuat, blanqueig de capitals i falsedat documental. La modificació de la pena es produeix al ser absolt d'aquest últim delicte de falsedat pel qual va ser condemnat a un any i sis mesos de presó. També n'ha vist rebaixada la pena pel delicte de suborn – de 3 anys i 2 mesos a 1 any i 9 mesos - en ser condemnat, amb l'atenuant de dilacions indegudes. Per la resta de delictes, es mantenen les condemnes dictades per l'Audiència Nacional.

Rebaixes en les penes de Josep Singlá i Manuel Valera

El tribunal també rebaixa lleugerament la pena d'1 any, 10 mesos i 15 dies de presó imposada a l'empresari Josep Singlá Barcelo per delictes de tràfic d'influències continuat en concurs medial amb un delicte continuat de prevaricació i per suborn. En relació amb el primer delicte, es modifica la quantia de la multa que queda fixada en 861.318 euros. I pel que fa al delicte de suborn, amb l'atenuant de dilacions indegudes, se li imposa sis mesos de presó i multa de 300.000 euros.

La Sala també modifica la pena de Manuel Valera Navarro, que va ser condemnat a 2 anys i 3 mesos de presó. Com a autor d'un delicte de suborn, li imposa 8 mesos de presó i multa de 566.124 euros, i com a autor de dos delictes de tràfic d'influències – per l'operació de Sant Andreu de Llavaneres i per l'operació de Badalona - estableix sis mesos de presó i multa de 280.322 euros.

Es manté la condemna de l'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet

D'altra banda, la Sala ha confirmat la condemna a 5 anys, 8 mesos i 28 dies de presó imposada per l'Audiència Nacional a l'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz.  

El tribunal ha desestimat el seu recurs de cassació contra la sentència de l'Audiència Nacional.