El Tribunal Suprem ha confirmat que la Universitat Pompeu Fabra (UPF) va vulnerar el principi de neutralitat política en aprovar un manifest en el qual rebutjava la condemna dels líders del procés i demanava la seva llibertat. La sala III del Tribunal Suprem desestima en la seva sentència el recurs contenciós administratiu presentat per la UPF contra l'acord de la Junta Electoral Central de 20 de novembre del 2019, ha informat l'alt tribunal.

El 2019 la JEC va determinar que el manifest aprovat pel claustre de la UPF el 24 d'octubre del 2019 en relació amb els presos de la causa del procés "va vulnerar el principi de neutralitat política recollit a l'article 130.1 de la Constitució, així com la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG)". El TS confirma que "l'adopció pel claustre de l'esmentada institució pública de l'acord en període electoral va infringir l'art. 50.2 de la LOREG, que prohibeix la utilització d'expressions coincidents amb les utilitzades per alguna de les entitats polítiques que concorrin a les eleccions, i l'article 103.1 de la Constitució, ja que es va apartar de l'objectivitat que ha de presidir la seva actuació".

Els magistrats indiquen, així mateix, que "la naturalesa representativa" del claustre universitari de la Universitat Pompeu Fabra "ha d'atenir-se a les finalitats que li atribueix la legislació i al seu indiscutible finançament públic". Afegeix que "un acord com el que aquí es tracta no troba cobertura en l'autonomia universitària, ni tampoc en la pretesa llibertat ideològica i d'expressió que defensa la Universitat Pompeu Fabra".

 

 



La sala exposa també que, "com ha recordat el Tribunal Constitucional, els titulars d'aquest dret subjectiu en què es tradueix al llenguatge jurídic la llibertat d'expressió en qualsevol de les seves manifestacions som tots els ciutadans", per la qual cosa "no pot predicar-se d'una Administració Pública que no té llibertat ideològica, ja que ha de servir amb objectivitat als interessos generals, sense entrar en el joc partidista". 

D'aquesta manera, el Suprem dona la raó a la JEC i rebutja els arguments de la universitat, ja que nega que el manifest es pugui emmarcar en l'autonomia universitària o la llibertat ideològica i d'expressió. Així ho afirma la sala contenciosa administrativa del Suprem en una sentència feta pública aquest dijous.