El president Donald Trump té una altra oportunitat per ajudar Catalunya a aconseguir la independència: reconèixer la República Catalana i signar-hi un tractat comercial, a condició que el nou Govern català confirmi la declaració d'independència del 27 d'octubre.

És una original proposta que Edward Lynch, catedràtic de política internacional de la Hollins University (curiositat: només és per a dones) i exoperatiu polític del president Ronald Reagan, publica aquest dissabte a The Hill, un digital veterà dedicat a informar de la Casa Blanca i el Capitoli i de tendència independent tirant a demòcrata.

La idea no té a veure tant amb Catalunya com amb castigar Espanya (i avisar altres estats de la Unió Europea) per haver votat a l’ONU contra la polèmica proposta de Trump de reconèixer Jerusalem com a capital d’Israel. S’hi van oposar 127 estats més, d’un total de 193. El sobreentès és que mentre als estats pobres se’ls pot castigar reduint o suprimint ajuts directes, cal trobar una forma de collar els que no depenen d'ajuts, com són ara els membres de la UE.

Avís a la UE

Lynch comet alguna pífia de detall en explicar el procés, encara que el situa bé en termes generals. Troba que “un gest tan dramàtic [reconèixer la República Catalana] faria saber als països relativament rics, que els Estats Units són capaços i estan disposats a trobar tota mena de maneres de fer la vida difícil als suposats aliats que abandonen Amèrica en qüestions importants per a la seva seguretat nacional”.

“En segon lloc”, afegeix, sempre en to muscular, “ajudar Catalunya ara anunciaria al món que l'administració Trump no considera que Europa sigui propietat exclusiva de la UE, i que no té cap intenció de cedir a Brussel·les el lideratge pel que fa a les relacions comercials”.

A més a més, “els EUA demostrarien un gran respecte per la voluntat de les persones expressada a través d’eleccions lliures”. Lynch recorda que “això és una amenaça implícita però greu per a la UE, que ja va ser sacsejada pel Brexit i té por d’aquestes convocatòries del sentiment popular”.

Consell a Puigdemont

La recomanació també inclou consells per al president Carles Puigdemont. Lynch avisa que l’atenció internacional i dels EUA començarà a abocar-se a altres crisis en altres llocs i que “la nova majoria parlamentària catalana pot dubtar a confirmar la declaració d'independència”.

Ara bé, Puigdemont “obtindria segurament l'atenció i el favor de l'administració Trump si anuncia que una Catalunya independent seguiria el lideratge dels EUA posant a Jerusalem la seva ambaixada a Israel”.

La partida de Lynch és llarga, però. S’adona de la resistència forta de l’estat espanyol a la secessió catalana i també proposa “una opció menys arriscada” als EUA, que és “oferir-se a arbitrar un acord entre Catalunya i Madrid”.

El professor al·lega que “l'experiència d’Amèrica amb el federalisme en fa un intermediari adequat en una disputa” com aquesta. Per a Lynch, jugar una basa tan carregada faria que “Rajoy considerés gairebé impossible mantenir la seva posició dura”.

El nou xèrif

També recorda l'avís de l'ambaixadora dels EUA a l’ONU, Nikki Haley: “Hi ha un nou xèrif al poble” i els EUA s’hi tornaran. “Una acció atrevida i imaginativa a Catalunya faria que aquesta lliçó fos impossible d'ignorar”.

No és el primer cop que Edward Lynch explica que la independència de Catalunya ofereix una bona oportunitat de lideratge internacional als Estats Units. Ho va escriure en una altra columna publicada una setmana després de la trobada poc reeixida de Mariano Rajoy i Donald Trump a la Casa Blanca el setembre passat.

The Hill és una de les cinc publicacions especialitzades en la informació política de Washington, que es concentra en dos carrers: Pennsylvania Avenue, que va de la Casa Blanca al Capitoli, seu del Congrés i del Senat, i K Street, seu dels principals lobis i agències d’influència. L’edició impresa difon uns 20.000 exemplars setmanals i la web té 28 milions d’usuaris únics, segons l’auditor ComScore.