El diari suís Tribune de Genève ha publicat un article en què situa el punt més fort de pressió contra la monarquia espanyola en els independentistes catalans. Aquest diari de Ginebra, que va destapar els escàndols sexuals i fiscals del rei emèrit Joan Carles I, considera que des del mateix estat espanyol, el paper de la independència és clau per canviar l'opinió pública del país: "Els independentistes catalans augmenten la pressió sobre la monarquia espanyola", titula. Entre aquests, es fa ressò de l'última iniciativa d'Òmnium Cultural: "Demanen al consell judicial que congeli els comptes a Suïssa de l'exrei d'Espanya Joan Carles".

WhatsApp Image 2020 07 07 at 12.51.52

L'article amplia que Òmnium "ha passat a l'ofensiva" i compara Joan Carles amb d'altres líders mediterranis que han estat enderrocats. Dos exemples: l'egipci Hosni Mubarak, militar i president egipci que va convertir el país en una dictadura durant pràcticament trenta anys, i l'ex-primer ministre de Tunísia, Zine el Abidine Ben Ali, un dels primers a rebre les conseqüències de la Primavera Àrab. Els seus ciutadans van acabar tips de viure durant dècades sota un govern autoritari, des del 1987 fins al 2013.

Què demana Òmnium?

Òmnium Cultural ha posat en marxa una ofensiva jurídica i internacional contra els poders de l'Estat espanyol i ha situat com a primer objectiu la Corona. El president d'Òmnium, Marcel Mauri, ha anunciat que han instat el govern de Suïssa a bloquejar els comptes de Joan Carles I en aquell país i que avui mateix han presentat una querella criminal contra el rei emèrit al Suprem pels delictes de corrupció, frau i blanqueig de capitals. 

Aquesta primera acció s'emmarca en una campanya de denúncia contra els poders de l'Estat que Òmnium ha organitzat per denunciar-ne la fallida democràtica. Mauri ha explicat que aquesta campanya és la resposta a la repressió per l'1-O i les "condemnes vergonyoses del Suprem" contra els líders del procés, però també pels dèficits democràtics evidenciats durant la pandèmia, amb la recentralització de les competències i el "desacomplexat ofec de les llibertats".