La sala penal del Tribunal Suprem ha rebutjat la petició de llibertat presentada per les defenses dels nou processats en la causa de l'1-O que estan en presó provisional (Josep Rull, Jordi Turull, Raül Romeva, Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Carme Forcadell, Joaquim Forn, Dolors Bassa i Jordi Cuixart), basada, com a principal argument, en l'impacte que la situació de presó té en l'entorn familiar i personal de cada un d'ells.

La sala basa la seva decisió en el fet que la dignitat amb què les defenses exposen les circumstàncies familiars no és suficient per neutralitzar els riscos de fuga i de reiteració delictiva que van portar, primer, el jutge Pablo Llarena i, després, la sala de recursos de l'Alt Tribunal a acordar la presó preventiva.

"Les finalitats del procés i, de manera especial, les mesures cautelars que tendeixen a assegurar aquests fins, no es desdibuixen pels patiments que en l'ordre familiar pot comportar la privació de llibertat", subratlla el tribunal.

La interlocutòria sosté que l'adopció de mesures cautelars està sotmesa per la mateixa llei "als principis de legalitat, judicialitat, excepcionalitat, proporcionalitat, necessitat i temporalitat, atenent als greus perjudicis personals i familiars que en tots els ordres suposa la privació de llibertat, així com les seves conseqüències col·laterals respecte a altres persones que puguin estar vinculades al processat".

Segons els magistrats, els sentiments d'aflicció dels familiars “no poden operar com a raons desencadenants de la llibertat".

Dret de defensa

Alguns dels processats van al·legar la vulneració del seu dret a la defensa i a un procés just si continuen a la presó durant la celebració del judici. La sala assenyala que "ni el contingut material del dret a la defensa, ni, per descomptat, el dret a un procés amb totes les garanties, estan afectats per les condicions que, si és el cas, presidiran la celebració de les sessions del ple”.

I afegeix que “la dignitat dels processats, les condicions de la seva alimentació i l'habitabilitat del lloc de la seva custòdia, han de ser degudament garantides” per la sala.

La Sala rebutja també les al·legacions referides a la vulneració dels drets a la llibertat, a la presumpció d'innocència i a un procés públic sense dilacions indegudes fetes per Turull i Rull en les seves respectives peticions de llibertat.

Tampoc admet l'al·legació de Dolors Bassa relativa al fet que ha abandonat la política i al clima polític actual procliu al diàleg entre el govern espanyol i el de la Generalitat.

 

Seguirà ampliació