El Tribunal Suprem ha confirmat la situació de rebel·lia del president Carles Puigdemont i els consellers a l'exili, declarada pel jutge d'instrucció del procés, Pablo Llarena, fa un any. També ha ratificat la suspensió automàtica per exercir càrrec públic per a tots ells.

La Sala Penal del Suprem ha revisat els recursos interposats per Puigdemont, Clara Ponsatí, Lluís Puig, Meritxell Serret i Toni Comín contra les interlocutòries de Llarena dictades el juliol del 2018 en què s'acordaven tots dos supòsits.

En el cas de la declaració de rebel·lia els magistrats entenen que es presenten els requisits legals per adoptar aquesta decisió. A més, destaquen que els recurrents han abandonat Espanya d'ençà que van saber que hi havia la possibilitat de ser sotmesos a un procés penal, pel qual ja han estat jutjades 12 persones, amb l'evident finalitat de situar-se fora de l'abast directe de les autoritats espanyoles.

Pel que fa a la suspensió de funcions, la Sala explica que es tracta d'una mesura cautelar proporcional a la gravetat dels fets que es va aplicar després que hi hagués una ordre de processament ferma contra ells per un delicte de rebel·lió.