El Tribunal Superior de Justícia del País Basc (TSJPV) ha acceptat cautelarment la petició de les associacions d'hostaleria de permetre reobrir els locals dels municipis que es trobin en 'zona vermella' per l'elevada taxa de contagis per Covid-19.

En una interlocutòria emesa per la Sala Contenciosa Administrativa del TSJPV es respon així a la petició de mesures cautelars sol·licitades pels hotelers per permetre l'activitat de bars i restaurants en aquestes àrees fins que el tribunal reflexioni sobre l'assumpte.

El tribunal estima que, amb les limitacions d'aforament i amb mesures sanitàries com l'ús de mascaretes, l'hostaleria "no sembla un element de risc cert i greu per a la salut pública".

Euskadi no té seguretat jurídica

El portaveu del Govern Basc, Bingen Zupiria, ha assegurat que la decisió del Tribunal Superior de Justícia del País Basc (TSJPV) de reobrir l'hostaleria mostra que Euskadi manca de "seguretat jurídica" per adoptar les mesures necessàries.

La decisió del tribunal basc s'ha conegut mentre Zupiria estava en la roda de premsa després del Consell de Govern i, en ser preguntat pels periodistes, ha assenyalat que no coneixia la interlocutòria, encara que ha precisat que aquesta responia a una petició dels hotelers sobre les mesures cautelars i que no entrava en el fons de la qüestió, que serà una cosa que TSJPV haurà d'aclarir després.

Zupiria ha dit que aquesta resolució obre de nou el debat sobre la "capacitat real" que tenen els poders autonòmics per adoptar les mesures corresponents en cada cas per frenar la pandèmia.

En aquest sentit ha recordat que el lehendakari, Iñigo Urkullu, ha insistit "amb freqüència" que Euskadi volia comptar amb "totes les eines possibles per respondre en cada cas a la situació sanitària" amb "tota la garantia jurídica".

"A l'espera de la resolució del TSJPV, és possible que aquesta decisió acceptant les mesures cautelars posi en qüestió si efectivament disposem de la garantia i seguretat jurídica necessàries per adoptar totes les mesures necessàries per fer front a aquesta situació", ha indicat.

 

Imatge principal: Un home camina al costat d'un establiment d'oci nocturn tancat a la Part Vella de Sant Sebastià / Efe