Nova clatellada de la justícia europea a l'espanyola. El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha condemnat Espanya pel fet que el Tribunal Constitucional hagi tornat a inadmetre sengles recursos d'empara de presos d'ETA que sol·licitaven que es computés la pena complerta a França per rebaixar la seva condemna a Espanya.

Tal com va fer fa un any amb Francisco Múgica Garmendia i uns altres dos membres d'ETA, el Tribunal d'Estrasburg ha conclòs que Ismael Berasategui Escudero i Rufino Arriga Arruabarrena "han patit almenys una falta de seguretat jurídica" en una sentència feta pública aquest dimarts.

"Les decisions que van conduir parcialment a la inadmissió dels recursos d'empara per no esgotar les vies judicials disponibles van privar als demandants del dret d'accés a un tribunal", afirma l'escrit.

La Cort europea afegeix que el Tribunal Constitucional "va retreure" als demandants no haver presentat un incident de nul·litat davant el Suprem perquè es tornés a examinar el cas, cosa que el seu advocat, el mateix de Múgica Garmendia, sí que va fer sense èxit amb el seu anterior client.

No obstant això, com en la sentència d'octubre de l'any passat, el TEDH reitera el seu aval a què no es computin a Espanya les penes complertes a França. A més, no concedeix cap de les indemnitzacions demanades per ambdós etarres per danys morals i despeses i honoraris.