El Tribunal Constitucional ha suspès la llei de Referèndum, segons fonts de l'Alt Tribunal han comunicat. El recurs ha estat interposat pel govern espanyol aquest dijous, després que el Parlament tirés la llei endavant dimecres al vespre, i Mariano Rajoy així ho ha anunciat en una roda de premsa a la Moncloa. "S'intenta imposar el referèndum de manera atropellada, barroera i il·legal, i no se celebrarà. No hi haurà referèndum d'autodeterminació perquè suposa privar tots els espanyols del dret a decidir el seu futur", sentenciava Rajoy acompanyat del gabinet ministerial. 

Formalment, la suspensió es produeix perquè en la petició d'inconstitucionalitat formulada pel govern espanyol es demanava la suspensió, que entra en vigor de forma immediata quan el TC admet a tràmit els recursos. En segon lloc, també s'ha suspès el nomenament de la sindicatura electoral i els dos decrets de la Generalitat (normes complementàries i convocatòria de l'1-O). Això s'ha produït durant la reunió del ple de l'Alt Tribunal, amb la presència dels 12 magistrats, que s'ha reunit amb caràcter d'urgència aquest vespre, segons fonts de la institució.

Segons fonts del Tribunal de Garanties, en les resolucions es fa un advertiment a més d'un miler de càrrecs polítics, uns seixanta alts mandataris de la Generalitat i els 947 alcaldes de la Catalunya, sobre el seu deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa relativa a l'organització del referèndum —es farà a través de la Delegació del Govern—. La petició es feia extensiva als responsables dels mitjans de comunicació públics catalans (Catalunya Ràdio i TV3) i als responsables dels Mossos com són Josep Lluís Trapero i el director general del cos Pere Soler i Campins.