El Tribunal Constitucional ha acordat per unanimitat denegar la suspensió de la condemna de Carme Forcadell pel judici al procés d’11 anys i sis mesos de presó al considerar que es tracta d’una condemna greu per uns fets molts greus.

La interlocutòria es basa en la doctrina del Constitucional i sosté que "l'avaluació de la gravetat de la pertorbació que per a l'interès general té la suspensió de l'execució d'una pena constitueix un judici complex depenent de diversos factors, entre els quals hi ha la gravetat i naturalesa dels fets jutjats i el bé jurídic protegit, la seva transcendència social, la durada de la pena imposada i el temps que resti de compliment de la mateixa, el risc d'eludir l'acció de la justícia i la possible desprotecció de les víctimes”.

judici procés   Carme Forcadell

Carme Forcadell durant la seva declaració al judici al procés. Foto: ElNacional.cat

Interès protegit

El plenari considera així que suspendre el compliment de la sentència imposada pel Tribunal Suprem per un delicte de sedició suposa “una pertorbació greu d’un interès protegit constitucionalment, com és de la garantia de l’efectivitat de l’actuació dels poders públics, en aquest cas del poder judicial”.

 

 

La defensa de Forcadell va al·legar davant de l’Alt Tribunal l’impacte que podia tenir el compliment d ela sentència en plena pandèmia pel coronavirus. El Constitucional afirma que es conscient greu problema que afecta la salut pública col·lectiva i també a la salut individual de cada ciutadà però manté que "és notori que el perjudici a què fa referència la demandant no està connectat a les resolucions objecte d'impugnació en la demanda principal, sinó a la pandèmia a què s'ha fet referència". En tot cas, deixa a mans de les autoritats penitenciaries resoldre aquesta qüestió.