El Tribunal de Comptes ha iniciat una investigació, com ja havia fet la Fiscalia, per investigar les presumptes concessions de subvencions a entitats afins a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Ho ha fet a partir d'una denúncia presentada per la Societat General d'Aigües de Barcelona que acusa la líder dels Comuns a la capital catalana i el regidor Eloi Badia d'haver comès il·legalitats en el procés d'impuls de la municipalització de l'aigua a la ciutat.

Segons ha avançat el diari El Mundo, el tribunal investiga els diners públics concedits a ONG associades com a "amigues" del govern de Colau. La majoria d'elles ja consten en la causa oberta per la Fiscalia de Barcelona, com l'Observatori DESC, Enginyers Sense Fronteres, la PAH i l'Aliança contra la Pobresa Energètica. Els magistrats estudien si Colau i membres del seu executiu podrien haver comès delictes de prevaricació, frau en la contractació, malversació i tràfic d'influències.

La nova denúncia se centra en l'ONG Enginyers Sense Fronteres, que ha rebut 852.633 euros en subvencions del consistori entre 2016 i 2018 i 271.437 euros entre 2012 i 2015. Això, pel denunciant, demostra que "per promoure la municipalització de l'aigua", Colau va utilitzar "entitats aparentment independents, però que són finançades directament per l'Ajuntament de Barcelona per crear un clima denigrant" contra l'actual gestor, Aigües de Barcelona.

Tanmateix, també es denuncien altres organitzacions de la mateixa òrbita, com l'Observatori DESC, que va rebre més de mig milió d'euros entre 2016 i 2018 o la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona, que gairebé va rebre la mateixa quantitat.

La investigació de la Fiscalia

Paral·lelament, la Fiscalia de Barcelona ja investigava aquests presumptes delictes. En aquest cas, la denúncia la va posar Abogados Catalanes por la Constitución pels mateixos motius i també va acusar  l'exregidora de Ciutat vella Gala Pin, l'exregidora de Drets Socials, Laia Ortiz,  la quarta tinent d'alcalde Laura Pérez Castaño i l'assessora municipal d'Habitatge Vanesa Valiño.

Abogados Catalanes por la Constitución sosté en l'escrit de la denúncia presentat davant de la Fiscalia que des de l'arribada d'Ada Colau al consistori el 2015, l'equip de govern municipal ha atorgat subvencions a associacions amb les quals mantenien estrets lligams personals i professionals, subvencions que van ser qüestionades per l'interventor municipal. Sostenen els denunciants que es van atorgar a vegades de forma directa i amb caràcter excepcional i en la majoria dels casos per a finalitats sobre les quals l'Ajuntament no té competències. 

La tranquil·litat de Colau

Segons l'alcaldessa, tant la Secretaria com els serveis jurídics municipals mantenen que "no hi ha res desfavorable" en l'adjudicació, encara que sí que hi ha un comentari general de l'interventor que recorda que les subvencions s'han d'adjudicar per concurrència pública o consolidant pressupost sempre que es pugui.

Imatge principal: L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau / EFE