Descartat. La consellera del departament 2n de la Secció d'Enjudiciament del Tribunal de Comptes ha descartat ajornar el judici contra 35 excàrrecs dels governs d'Artur Mas i de Carles Puigdemont, ells inclosos, als quals la Fiscalia reclama 3,2 milions d'euros i Societat Civil Catalana, 5,3 milions per les despeses de l'1-O i de la promoció de Catalunya a l'exterior entre els anys 2011 i 2017, segons ha comunicat aquest dijous. El judici es va iniciar el 17 de novembre passat i ara les acusacions i defenses havien d'aportar els escrits finals. La vista va ser polèmica perquè la consellera Elena Hernáez va descartar a darrera hora la declaració per videoconferència del president a l'exili, Carles Puigdemont, per no haver-ho demanat segons el temps legal fixat, a parer seu.

 

 A la vista, la defensa de l'exvicepresident Oriol Junqueras i excàrrecs d'ERC va demanar la suspensió del judici per la tramitació de la llei d'amnistia. Aquest dijous, el Tribunal de Comptes ha descartat l'ajornament, segons una resolució a la qual ha tingut accés ElNacional.cat. La responsable del tribunal considera que suspendre el judici és prematur perquè no se sap si la llei d'amnistia, que ara es tramita al Congrés dels Diputats, s'aprovarà i quin serà el seu contingut.

Llei pendent

En la resolució, la consellera no accepta la petició de suspensió feta per l’advocat Marc Marsal, en nom de l’exvicepresident Oriol Junqueras, i altres advocats en nom de 8 codemandats més d'ERC, que al·legaven que la futura llei orgànica d’Amnistia per a la normalització institucional, política i social de Catalunya inclou els fets que es van començar a jutjar el novembre passat al Tribunal de Comptes i per economia processal calia aturar el procediment. La consellera, però, fa seva la posició de la Fiscalia i de Societat Civil Catalana, i sosté: “A la vista de l’estat de tramitació parlamentària en què es troba la proposició de la citada llei orgànica, la sol·licitud de suspensió del procediment s’ha de desestimar perquè la referida llei no és indubitada ni tampoc ho és l’eficàcia que el text definitiu d’aquesta norma legal pugui eventualment desplegar sobre els fets enjudiciats en la present causa comptable.”

Els codemandats poden presentar ara recurs contra aquesta resolució a la mateixa consellera, la qual també ha de fixar el termini que dona a les acusacions i defenses perquè presentin les seves conclusions, les quals ja va decidir que fossin per escrit i no en una vista.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!