El Tribunal de Comptes té en estudi una petició de la Fiscalia per investigar l'expresident Artur Mas i alguns consellers. Tot apunta que acceptarà l'expedient i nomenarà un instructor que dilucidi responsabilitats pel 9-N, que podria acabar en una reclamació dels diners públics que es van gastar en la consulta. Fonts d'Europa Press indiquen que la Secció d'Enjudiciament del Tribunal de Comptes està completant les diligències preliminars.

La Fiscalia va presentar fa un mes un informe demanant l'obertura d'una investigació contra Artur Mas i els exconsellers Francesc Homs, Joana Ortega i Irene Rigau "per determinar les seves responsabilitats en la despesa de 5,12 milions d'euros en les votacions del 9-N". D'aquesta forma, el Ministeri Públic donava suport a la denúncia presentada per Societat Civil Catalana i l'Associació d'Advocats Catalans.

Aquestes dues organitzacions, de postulats unionistes, consideren que, encara que Mas i el seu govern ja van ser condemnats per la via penal per desobeir el Tribunal Constitucional quan van organitzar aquella consulta, això no els eximeix de la responsabilitat comptable per l'ús irregular de diners públics.

Més de cinc milions

Els denunciants van individualitzar una sèrie de despeses públiques per un import global de més de cinc milions d'euros. Aquestes són la construcció de la pàgina web institucional (12.837 euros), el material per a la votació (70.432 euros), l'adquisició d'ordinadors portàtils per a les taules de votació (828.171 euros), la pòlissa asseguradora per a voluntaris (1.409 euros), el suport informàtic (1,1 milions d'euros) i l'enviament d'informació (307.962 euros).

Societat Civil Catalana i l'Associació d'Advocats Catalans van acusar Mas i els seus consellers de facilitar la logística i tots els mitjans materials i pressupostaris necessaris per al procés participatiu, "per la qual cosa van destinar cabals i efectes públics posast a càrrec seu per a una finalitat aliena a les competències i funcions públiques que tenien encomanades, que encara que fossin àmplies, lògicament, no eren il·limitades".

Les associacions també van assenyalar com a objecte de responsabilitat comptable el fet que els dirigents denunciats ordenessin a subordinats i ens públics dependents "l'aplicació econòmica de fons públics per un import no inferior a 5.129.833 euros per fer un conjunt d'actuacions en contradicció franca i oberta amb la Constitució, desproveïdes de suport pressupostari per desbordament competencial, i desobeint l'ordre de suspensió que havia decretat el Tribunal Constitucional".