El cònsol espanyol a la ciutat de Baiona (Euskadi Nord), Álvaro de Alabart, ha vulnerat les regles de confinament de França i Espanya per arreglar qüestions del seu servei domèstic, segons ha informat la Cadena Ser.

El diplomàtic va creuar la frontera per recollir a Sant Sebastià el 24 de març un matrimoni de filipins procedents de Madrid. I també va acomiadar, sense mitjans de transport ni allotjament possible, la parella d'ucraïnesos que havia treballat 12 anys a la residència diplomàtica. Ho va fer durant la "treva hivernal" que regna a França i que impedeix desnonaments.

Encara que el contracte de treball dels ucraïnesos s'acabava, la situació dels empleats era delicada ja que la dona pateix diabetis, i necessita un tractament diari i a més és vulnerable davant el coronavirusUna veïna de Baiona, impressionada per la situació, allotja gratuïtament des de llavors la parella.

Per reemplaçar als ucraïnesos, Alabart va creuar la frontera el 24 de març conduint seu cotxe i va recollir a Sant Sebastià una parella de filipins, procedents de Madrid. En aquesta data Espanya ja portava deu dies de confinament i França una setmana. La frontera estava tancada per tots dos costats excepte per excepcions com transport de mercaderies, treballadors sanitaris i transfronterers i, segons sembla, el cos diplomàtic.

L'ambaixada espanyola a París ha recordat a Cadena Ser que els cònsols són nomenats pel ministeri d'Afers Exteriors i els contractes de serveis, com el que sembla que s'ha fet al nou personal domèstic del cònsol, depenen també de Madrid.