El Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 2 de Melilla ha ordenat presó per a quatre dels sis detinguts de Coalición por Melilla (CpM) durant la jornada del dimarts. Concretament, es tracta dels exconsellers Dunia Almansouri, Rachid Bussián i Hassán Mohatar i l'exviceconsellera Yonaida Sel-lam. Tots quatre van ser conduïts durant la nit fins al Centre Penitenciari de Melilla, aquesta última amb la possibilitat de sortir en llibertat amb càrrecs si abona la fiança que se li ha imposat. La fiança és de 5.000 euros que encara no hauria estat abonada. Els tres exconsellers es trobarien en presó preventiva sense fiança, segons informa El Faro de Melilla

Tots els implicats van ser detinguts a primera hora del passat dimarts, dins una operació contra l'anterior principal partit del Govern de Melilla entre els anys 2019 i 2023, CpM, per presumptes delictes de frau en la contractació pública i malversació. Aquests quatre càrrecs de l'Executiu de coalició van governar Melilla des del juny del 2019 fins al maig del 2023, conformat per CpM, PSOE i el president de la Ciutat, Eduardo de Castro, qui va ser expulsat de Ciutadans (Cs). El cinquè detingut és el president de CpM, Mustafa Aberchán, qui estaria fora de Melilla a l'hora de la seva detenció. Finalment, el sisè detingut hauria estat Mohammad Ahmed, exconseller de Districtes, qui també hauria estat detingut fora de Melilla. Les autoritats apunta que una de les detencions es va fer a Barcelona. 

Quins delictes s'investiguen? 

Segons han informat les autoritats, els delictes investigats són pertinença a organització o grup criminal, fraus en la contractació pública, prevaricació administrativa, tràfic d'influències, falsedat documental i malversació de cabals públics. Les investigacions al voltant d'aquests fets van començar l'abril de 2023  després que es redactés un atestat segons el qual existien "indicis sòlids" que podria existir una compra de vots massiva a Melilla. Aquests fets van marcar la campanya de les eleccions municipals i autonòmiques. 

Un cas similar en el passat

L'expresident de Melilla, Mustafá Aberchán ha estat condemnat anteriorment pel Tribunal Suprem per la compra de vots a les eleccions del Senat de 2008. Concretament, en una sentència de l'11 de febrer de 2021, la Sala Penal va confirmar la condemna de dos anys de presó per a ell i dos més per a l'exsecretari general del PSOE a Melilla, Dionisio Muñoz, per la compra de vots per correu a les eleccions en els mencionats comicis de 2008. Tot plegat, es recorda ara en mig d'aquestes investigacions i detencions que troben el seu origen en les investigacions per la suposada trama de compra de vots de les darreres eleccions autonòmiques i municipals. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!