Òscar Valdés, el treballador de Ryanair acomiadat després que el ministeri de l'Interior li prohibís entrar a les zones restringides de l'aeroport del Prat per la seva participació en els talls del Pertús de Tsunami Democràtic, ja hi pot tornar, tot i que de moment no ha recuperat el lloc de treball. Segons avança aquest divendres El Punt Avui, quatre anys després dels fets, el primer independentista represaliat laboral ja no figura en la 'llista negra' del departament dirigit pel ministre Fernando Grande-Marlaksa. Els darrers mesos han estat especialment enutjosos per a l'afectat, i és que amb l'arxivament de la seva causa judicial el setembre del 2022, Valdés no entenia per què se'l continuava vetant. Finalment, però, la seu de la policia judicial de la Guàrdia Civil a Madrid li va poder confirmar que ja no apareixia a la base de dades perquè no té antecedents.

La Guàrdia Civil treu el treballador de Ryanair de la 'llista negra'

Així, i davant la manca d'antecedents policials, Òscar Valdés podrà tornar a accedir al recinte de l'aeroport on treballava com a auxiliar administratiu per a la companyia Ryanair, sense que de moment l'hagin readmès a la feina. Només feia cinc dies que el represaliat estava contractat quan Aena el va informar que no tenia permís per entrar a les instal·lacions a causa d'un veto imposat per la Guàrdia Civil, el mateix cos que el va identificar durant la seva participació en els talls de la Jonquera arran de la sentència del judici al procés promoguda per Tsunami Democràtic. Segons el mitjà citat, el senador de Junts Josep Lluís Cleries va instar personalment el ministre Marlaska perquè resolgués la situació. El mateix partit també va elevar a la Comissió Europea la injustícia del seu cas.

Els eurodiputats de Junts Carles Puigdemont, Toni Comin i Clara Ponsatí van presentar al gener una pregunta a la Comissió Junts denuncia que aquest fet és un “cas de repressió laboral contra un ciutadà europeu que va exercir pacíficament el seu dret a manifestació”. Els eurodiputats independentistes de Junts demanen a la Comissió Europea si avala “les actuacions del Ministeri de l’Interior espanyol pel que fa al processament dels treballadors per exercir el seu dret a protestar pacíficament”. A més a més, també pregunten quines mesures emprendrà la Comissió Europea per “assegurar que Espanya protegeix els drets de llibertat d’expressió i de pensament”.