La Fiscalia de l'Audiència Nacional havia demanat presó incondicional per al major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero. I la jutgessa no ho ha acceptat.

Això, sí, Trapero haurà de presentar-se cada 15 dies als jutjats, no pot sortir del país i ha de lliurar el passaport. A més ha de fixar un telèfon i una persona de contacte que rebrà les seves notificacions. Si vulnera qualsevol d'aquestes mesures, llavors sí, anirà a la presó provisional.

La Fiscalia ha demanat la presó sense fiança al·legant la gravetat dels fets, el delicte de sedició, la seva posició com a cap dels Mossos i la reiteració delictiva. El ministeri públic argumenta per demanar la presó que no es van fer "els cordons necessaris per formar un passadís a través del qual poder fer arribar els detinguts a l'edifici de la seu d'Economia, no haver pres mesures a primera hora del matí per evitar que la concentració evolucionés, rescatar els efectes que es trobaven dins els vehicles oficials de la Guàrdia Civil i assegurar adequadament la sortida de la comissió judicial i efectius de la Guàrdia Civil". 

El que no ha fet la Fiscalia, però s'esperava després de presentar el nou informe de la Guàrdia Civil fa 10 dies, era ampliar el delicte de sedició als fets de l'1 d'octubre. Per tant, la denúncia queda concretada en els fets del 20 i 21 de setembre.

Però la jutgessa creu que "l'actuació de Trapero en els fets dels dies 20 i 21 de setembre no apareix encara suficientment perfilada fins al punt de poder vincular-lo en aquest moment a fets tan greus com els que aquests dies van succeir". A més, la jutge no estima els fets de l'1 d'octubre, com sí que pretenia la Fiscalia. 

La magistrada Carmen Lamela sí que admet en la seva interlocutòria alguns "elements" i cita els arguments que ha denunciat la Fiscalia, però que queden en debilitats amb la declaració dels testimonis d'avui.

Els dos agents de la Guàrdia Civil i la secretària judicial han coincidit amb el relat de Trapero en alguns punts confirmant que es van obrir passadissos però que finalment no es van utilitzar. Els testimonis han corroborat que a les 11 del matí "era ja impossible desallotjar davant el nombre de persones que s'havien congregat" i que ja a les "9.30 hores hi havia molta gent i no podien moure's ni dos metres".

Trapero ha acudit aquest dilluns al matí a l'Audiència, on ha declarat durant gairebé dues hores per la causa de sedició que la Fiscalia va presentar el 22 de setembre, dos dies després de les mobilitzacions per les detencions dels 14 alts càrrecs del Govern que estaven organitzant el referèndum.

Fa 10 dies, en la primera declaració, el major ja no va convèncer la Fiscalia. Josep Lluís Trapero va respondre totes les parts i va explicar la seva versió dels fets. Però en aquell moment el ministeri públic ja va deixar notar que no havia convençut l'acusació i que havia fet "manifestacions exculpatòries no convincents".