El grup independentista Acció per la Independència ha fet esclatar una traca contra la façana de la caserna de la Guàrdia Civil de Figueres per protestar en contra de la seva presència a Catalunya. També a través de les seves xarxes han assegurat que ho han fet en resposta al tuit que ahir va publicar la Guàrdia Civil, i després van esborrar, on reivindicaven la persecució als Maquis: "Ho hem fet per recordar-los que els Maquis mereixen un respecte".

Els mateixos que fa uns dies van efectuar unes pintades a casa del rector de la UAB per permetre un acte de l'associació espanyolista S'ha Acabat, han fet esclatar de matinada petards per despertar els guàrdies civils de la caserna de Figueres per demanar-los "que se'n vagin!".

Acció per la Independència ha demanat "passar a l'acció" contra les "forces d'ocupació" per fer-los fora de Catalunya. Aquesta acció també ha estat un homenatge als Maquis i resistents contra el règim franquista. Això es remet a una publicació de la Guàrdia Civil a les xarxes socials on treien pit de la creació l'any 1949 d'emplaçaments i destacaments amb gossos per perseguir de forma més organitzada "els bandolers" i reforçar el servei a zones de fronteres i costes. En aquest tuit s'interpel·lava els "bandolers", nom que habitualment es referia als Maquis, resistents antifranquistes.

Reaccions a les xarxes

El tuit publicat pel cos policial va rebre una allau de crítiques per considerar-lo com una banalització de la persecució policial als maquis durant el franquisme i una exaltació del feixisme. L'exlíder de Podemos, Pablo Iglesias va carregar també a través de les seves xarxes socials contra el tuit la Guàrdia Civil, i va expressar que l'any 1949 "Espanya patia una sagnant dictadura militar".

tweet Guàrdia Civil

Va remarcar que, tot i això, "hi havia resistents a les muntanyes, que de la mateixa manera que els resistents al nazifeixisme a tota Europa lluitaven per la llibertat". "La Guàrdia Civil no hauria de reivindicar el seu paper a la dictadura", va sentenciar. Per la seva banda, el politòleg i cofundador de Podemos Juan Carlos Monedero l'ha titllat de "molt desafortunat". "Dir als maquis bandolers és faltar a la veritat", va manifestar Monedero. "Els bandolers eren els que van trair el seu jurament militar i van donar un cop d'estat", va afegir Monedero. 

Els maquis

Els maquis eren grups armats que van operar al territori espanyol, especialment a Catalunya, als Pirineus, a la Serralada Cantàbrica, al País Valencià, Aragó i Andalusia, després de la Guerra Civil, per oposar-se al règim. L'any 1949, que és la data que ha citat la Guàrdia Civil, Espanya estava sota la dictadura franquista, i, per tant, els "bandolers" als que ells es refereixen són els maquis. 

Acabada la Guerra Civil Espanyola, el dictador Franco no va intentar la reconciliació amb els seus contraris: hi havia 450.000 exiliats, i es van registrar 90.000 executats durant la guerra i 41.000 més durant la postguerra per motius ideològics. Una part dels antics combatents es van organitzar a França amb el XIV Cos de Guerrillers Espanyols, com a continuació del XIV Cos d'Exèrcit Guerriller que va operar durant la Guerra Civil, per fer actes de sabotatge i represàlia en els territoris ocupats pel feixisme. Aquests grups col·laboraven amb la resistència francesa per assolir els objectius comuns, fins a la fi de la Segona Guerra Mundial.

 

Imatge principal: Explosió a la façana de la caserna