Cop de la família Tous al procés sobiranista, que ha decidit desvincular-s'hi totalment expulsant de la fundació benèfica Rosa Oriol la periodista Pilar Rahola i la dona de l'expresident Artur Mas, Helena Rakòsnik, dues de les seves patrones, per provar d'evitar, d'aquesta manera, un boicot per part de la resta de l'Estat espanyol.

Així ho publica El Confidencial, que recorda que la firma va haver de deixar ben clar que no combrega amb l'independentisme, després que sortís a la llum que la seva presidenta, Alba Tous, dinava a Cadaqués amb Rahola, el president Carles Puigdemont i el major dels Mossos Josep Lluís Trapero. 

No serà, però, fins el proper 20 de desembre, durant la reunió extraordinària del patronat de la fundació, que la periodista i la dona de Mas rebran formalment la notícia, tot i que la monja sor Lucía Caram, que és impulsora i vocal de la fundació, ja ha avisat les dues patrones de les intencions de la família Tous.

Arma política

Rosa Tous deixa ben clars els seus motius en una carta enviada a sor Lucía Caram, en què subratlla: "Mai hem volgut que la fundació fos utilitzada com una arma ideològica o política per persones que volen malmetre la nostra reputació o la d'una entitat que fa una labor encomiable". Precisament per això, posa damunt la taula que "com a presidenta de la fundació he de protegir la seva reputació i evitar que es ressenti per motius ideològics i polítics".

A l'escrit, Tous assegura que la decisió ha estat "ben meditada" perquè considera que "és obvi que hem de mantenir una coherència pública en atenció als nostres clients, socis, treballadors, franquiciats i proveïdors".

De fet, la presidenta honorífica, Rosa Oriol, sosté que "en un moment com aquest, la gent vol saber què penses, i més una marca amb tanta càrrega emocional pels clients com ho és Tous", motiu pel qual vol posar de manifest que "Tous és una empresa orgullosa de ser espanyola i catalana i no té cap vincle amb l'independentisme".