Corrupció

Tots els grups parlamentaris, llevat del PP, han signat aquest migdia el Pacte Social contra la Corrupció. L'acord, impulsat per la plataforma Parlament Ciutadà, estableix un decàleg per lluitar contra el que consideren una "xacra" del sistema institucional. El Pacte també l'avalen 24 entitats més que abasten des de l'ANC o Òmnium, a la Marea Blanca o Col·legis Professionals i que resta obert a futures adhesions.

La signatura del document ha coincidit amb el Dia Internacional contra la Corrupció i s'ha celebrat al Parlament de Catalunya, amb una salutació de la presidenta, Carme Forcadell, que ha donat plena cobertura institucional als impulsors del pacte.

Deu punts

Aquest acord compromet als signants a incloure en tots els àmbits d'actuació –des de les institucions locals, organitzacions polítiques i les ciutadanes– deu punts concrets per a la lluita contra la corrupció. Aquesta desena de punts inclouen: "acabar amb el finançament opac dels partits"; assolir la total transparència i retiment de comptes de la gestió pública"; establir la "traçabilitat" de les actuacions dels responsables públics; més contundència contra els delictes vinculats a la corrupció; independència dels òrgans de control; reduir el diner en efectiu; enfortir els contrapesos i els sistemes de control ciutadà; garantir la funció de servei públic dels partits i els càrrecs electes; implantar una gestió pública més eficaç i crear organismes d'aplicació i control de la transparència del bon govern.

El pacte signat funciona com una orientació de treball en la gestió pública, el funcionaments dels partits, dels càrrecs electes i dels funcionaris. Els deu punts del catàleg també es detallen amb mesures més concretes com la "reducció dràstica de les despeses electorals", incloure els delictes vinculats a la corrupció com a delictes contra la Constitució i la democràcia o bé augmentar el nombre de jutges fins arribar a la mitjana europea de 21 jutges per cada 100.000 habitants.