El lema de la Diada 2019 és ‘Objectiu independència‘. Un any més, per l'Onze de Setembre, l'Assemblea Nacional Catalana ha organitzat una acció per demostrar, tot englobant les diverses sensibilitats, unitat estratègica per aconseguir un propòsit comú.

L'ANC ha constatat que les mobilitzacions i omplir carrers és la manera d'aconseguir una simbiosi entre la societat civil mobilitzada, el Govern i la majoria independentista al Parlament. Això es simbolitzarà amb una gran manifestació a les 17:14h que vol desbordar Barcelona. La mobilització reclamarà la unitat de l'independentisme amb epicentre a la plaça d'Espanya. 

El nucli de la manifestació serà plaça d'Espanya però aquesta s'estendrà pels carrers que conflueixen en aquest punt de Barcelona com el de la Creu Coberta, Tarragona, Gran Via, Paral·lel i Maria Cristina. Els organitzadors de la iniciativa han plantejat així la metàfora que buscarà mostrar com persones que arriben des de diferents punts poden convergir en un lloc concret.

Per organitzar la vuitena Diada consecutiva, l'Assemblea compta amb més entitats independentistes, com ara l’AMI i Òmnium Cultural.

Diverses sensibilitats, un punt comú

La manifestació de la Diada d'enguany reclamarà la unitat estratègica de l'independentisme com a "condició imprescindible" per convertir Catalunya en un estat independent. La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, defensa que l'independentisme s'ha de posar d'acord des de la diversitat amb un "objectiu comú" sense que ningú hagi de renunciar a la seva ideologia o als orígens.

Paluzie aposta per incrementar el "to d'exigència" als partits per tal que prioritzin l'objectiu de la independència i abandonin les lluites internes. La presidenta de l'entitat també alerta que la manifestació de la Diada d'enguany és la "més difícil" de totes.

Paluzie sentencia que el problema "més important" és la desunió dels partits independentistes, una divisió que augmenta aquest "risc" de tornar a l'autonomisme. Per això l'ANC adverteix que no es pot renunciar a les "grans manifestacions" que marquen l'agenda i que interpel·la la classe política. Paluzie remarca que l'objectiu és la independència i que cal una estratègia per aconseguir-ho.

Primer 11-S sense 'zona 0' política

Amb la idea de fer prevaldre la unitat abans que els personalismes, el Secretariat Nacional de l'ANC ha decidit no convidar representants polítics a l'espai reservat per a personalitats a la concentració de la Diada de l'11-S d'enguany.

Aquesta decisió arriba després que s'hagin exemplificat les discrepàncies estratègiques entre les diverses formacions independentistes, com en el cas del pacte a la Diputació de Barcelona i en diversos ajuntaments, i que va d'acord amb l'exigència ja expressada per l'entitat als partits per "deixar enrere les lluites internes i treballar la unitat".

Eines per canviar el país

A més de la manifestació de la tarda, durant el matí, de 10 h a 15 h, s'habilitarà l’Espai Eines de País a Pla de Palau de Barcelona i els carrers del voltant.

Serà un espai ampli dividit en dues parts. Una de central, ubicada al centre de la plaça, en la qual es podran trobar diversos punts interactius per prendre consciència de quines eines hi ha per canviar la realitat actual i avançar cap a la independència, i de quines accions es poden dur a terme, a nivell individual o col·lectiu. I una segona àrea ubicada als carrers que donen accés a la plaça, on hi haurà la part d'aplicació pràctica de les eines que s'hauran exposat a la plaça. Tot plegat, englobat dins la campanya "Eines de país de l’Assemblea".

També hi haurà un punt interactiu en forma de test per saber si s’és un consumidor estratègic que potencia el compromís de consumidors i empreses amb la nostra economia sense ingerències polítiques; i als voltants s’hi ubicaran empreses registrades a Consum Estratègic per a qui vulgui efectuar un canvi de contracte. Aquest mateix esquema es reproduirà amb cadascuna de les eines que planteja l’espai.

Montserrat il·luminada per la Diada

L'Assemblea Nacional Catalana, Òmnium, la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya i Artistes de la República ha posat en marxa un projecte que, amb el nom de Llum i Llibertat, que il·luminarà un total de cent trenta-una agulles del massís de Montserrat. La iniciativa vol homenatjar així els cent trenta-un presidents de la Generalitat de Catalunya, per reclamar la llibertat del país.

L’acte es durà a terme la nit del 10 a l’11 de setembre i consistirà en l'acens d’una cordada d’un mínim de tres escaladors o excursionistes a cada una de les agulles amb un farell. A l’hora acordada s'encendran els cent trenta-un farells i a partir d’aquell moment el massís de Montserrat quedarà il·luminat de punta a punta. 

La Samarreta de la Diada

L'ANC ha posat a la venda una samarreta per recaptar fons per les campanyes que impulsa al llarg de l'any. Enguany és de color blau turquesa, reclama unió per assolir la independència i pretén transmetre "esperança i futur".

 Samarreta ANC Diada 11-S
Foto: Carlota Camps

El lot de l’11-S, a part de la samarreta de la Diada, conté un una bossa de tela perquè hi puguis posar tot el que vulguis portar. 

De tot Catalunya a Barcelona

Des de tot el territori ja s'estan organitzant autobusos que sortiran el matí per arribar a la capital al migdia a la gran manifestació de plaça d'Espanya. Les assemblees territorials s'encarreguen d'organitzar-ho i el preu del viatge volta els 10 euros. 

L'ANC demana que en el cas que no hi hagués prou places, caldria coordinar-se amb altres persones que vagin al mateix tram per omplir al màxim permès els vehicles per no col·lapsar les carreteres.

Què has de fer per inscriure't?

Per inscriure's a la Diada cal que emplenis el formulari telemàticament a la web de l'ANC, apuntar-te al tram indicat i confirmar la inscripció a través del correu electrònic que rebràs. Has de fer la confirmació per correu abans que passin 24 hores perquè la inscripció sigui vàlida. Si al cap de 24 hores d'omplir el formulari no has rebut el correu, voldrà dir que hi ha hagut algun error.