El president del Parlament, Roger Torrent, ha dit aquest dimarts que "el rei personifica la incapacitat crònica" de l'Estat per "oferir una resposta política al conflicte a Catalunya" i ha afirmat que el monarca "no té legitimitat" després del discurs del 3 d'octubre del 2017.

En declaracions als mitjans en la tradicional ofrena floral a la tomba de Francesc Macià, amb motiu del 85è aniversari de la mort del primer president de la Generalitat republicana, Torrent ha afirmat: "Davant d'una monarquia que avala la violència contra els ciutadans, que obre les portes a l'extrema dreta de Vox, nosaltres defensem una república de drets i llibertats".

El president del Parlament ha censurat que l'Estat "respongui amb repressió" a les demandes independentistes i ha dit que l'"a por ellos" i el discurs pronunciat ahir pel cap de l'Estat no fan més que reafirmar els independentistes en el seu projecte de república catalana.

"Votar no divideix. Allò que posa en risc la concòrdia és avalar les patacades, avalar l'empresonament i la persecució de líders polítics d'acord amb mentides i a un relat fals", sosté Torrent. I afegeix que "la repressió no és mai la solució" i que els independentistes mai deixaran de ser-ho, atès que segueixen l'esperit de Macià: construir una Catalunya políticament lliure, econòmicament pròspera i socialment més justa. El futur de Catalunya, segons el parer de Torrent, passa per "les urnes i votar per superar el règim del 78".

El president del Parlament ha dipositat una corona de flors a la tomba de Macià, acompanyat pels també membres de la Mesa Eusebi Campdepedrós (JxCat) i David Pérez (PSC).