Dures paraules del diputat de Junts Pel Sí Roger Torrent cap a la CUP. Torrent s’ha preguntat què és el que fan aquest dimecres els anticapitalistes si no “coartar un debat democràtic”, una cosa que “s’han cansat de dir en aquest faristol” que no podia passar. “Estan traint-se a si mateixos”, ha reblat, mentre reivindicava que “la sobirania i la responsabilitat s’exerceix sense por”, i que la dels cupaires serà “explicar per què no han donat suport als pressupostos més socials i més sobirans que haurà vist aquest Parlament”.

En el marc del debat sobre si són “els pressupostos més socials de la història”, com ha reiterat en els últims dies el vicepresident Oriol Junqueras, Torrent ha assegurat que “ho són”, i ha lamentat que qui ho nega amb xifres “oblida els contextos socioeconòmics”. En aquest sentit ha defensat que incorpora moltes iniciatives amb nom i cognom, com és “reduir llistes d’espera”, posar més professors o “més renda mínima d’inserció”, que constitueixen “un paquet de mesures que van al moll de l’os de les necessitats urgents del país”.

L’objectiu final dels comptes és ajudar “les classes mitjanes”, i segons Torrent, després d’aquest debat, en què avui els altres grups tombaran els comptes, “ja no ho podrem materialitzar”. “Podem matisar-ho, però avui diuen no als pressupostos, a 874 milions d’inversió social. Tots aquells grups amb qui compartim sensibilitat social, CSQP i PSC, que després a les comissions demanen uns pressupostos expansius, a partir d’ara, abans de fer-ho, pensin el que estaran votant avui”, ha advertit.

Procés sobiranista

“Són pressupostos que ens apropen cap a la transició nacional, porten a l’assoliment de l'Estat propi i la República”, ha reivindicat sobre un dels altres flancs que les files cupaires han considerat que no s’atacava prou. Torrent ha enumerat dos elements: l’increment de recursos per l’Agència Tributària i l’enfortiment de la política exterior.

Concretament, en el primer camp ha emfatitzat que la proposta del Govern significa “poder recaptar impostos i lluitar contra el frau fiscal” i, per això, ha alertat que la CUP “vulgui lluitar contra” ell, “avui està cometent un acte d’incoherència”. Pel que fa al departament de Romeva, ha explicat que serveix per exportar i aconseguir inversions. “És barat en relació a allò que comporta”, ha reblat, mirant la bancada popular, que ha carregat contra aquesta despesa.