El president de la Generalitat, Quim Torra, ha convertit la seva darrera intervenció davant de la sala del TSJC que el jutja per desobediència en un al·legat en favor dels represaliats en el pols amb l'Estat per la independència de Catalunya. “Davant de la història la nostra condemna serà la vostra condemna”, ha advertit al tribunal, presidit per Jesús Maria Barrientos.

Torra, el primer president de la Generalitat jutjat en exercici del càrrec, ha invocat davant la sala els nou presidents que l'han precedit en el càrrec i que han patit judicis, presó i exili, però també ha recordat a tots aquells que avui es troben enmig de processos judicials pel procés. Citant Mercè Rodoreda, ha proclamat que aquest “desig de llibertat és més aviat un desig de justícia”. “Continuarem lluitant per la llibertat i la justícia que es mereix el nostre poble”, ha reblat.

Conscient que el judici per la decisió de no retirar els llaços grocs en contra del que va ordenar la Junta Electoral pot provocar la seva inhabilitació en els propers mesos, Torra ha volgut donar a les seves paraules un marcat to de denúncia política, més que no pas d'al·legat judicial.

“Jo no he vingut aquí ni atordit ni en silenci, he vingut ferm i decidit a dir-los que no vinc a defensar-me de res, que vaig complir amb el deure del meu càrrec i que vinc a acusar l’Estat no només de vulnerar els meus drets sinó de pretendre que vulnerés els drets dels meus compatriotes”, ha denunciat.

Barrientos ha seguit la intervenció de Torra, com havia fet al llarg de la tarda amb l’informe final de les parts amb un posat de certa indiferència. De fet, alguns dels presents a la sala, s'havien preguntat en diferents ocasions si en plena digestió i davant els tediosos informes de les parts el jutge lluitava contra una desbordant desig de dormir o senzillament havia caigut ja en mans de Morfeu.

Amb tot, quan Torra ha pres la paraula i ha acusat la fiscalia de no tenir “cap mena d’imparcialitat”, el jutge ha saltat amb agilitat per tallar la seva intervenció i l'ha advertit que no consentiria que es faltés al respecte les parts. El president ha replicat reclamant el “dret a no ser interromput”.

L'invectiva de Torra ha tingut efecte perquè no hi ha hagut més interrupció quan ha denunciat que el judici a que se l’estava sotmetent no compta amb les garanties necessàries, i quan ha tirat en cara als membres del Tribunal que no haguessin admès la seva falta d’imparcialitat. Tampoc se l'ha interromput quan ha acusat al rei Felip VI, la fotografia del qual presidia la sala, d'haver empoderat la violència contra l'1-O tot i que els membres del Tribunal s'han remogut inquiets en els seus seients.

Igual com ha fet en la intervenció inicial del matí, Torra no ha defugit assumir que no va acatar l’ordre de la JEC i que no la podia acatar, perquè la disjuntiva que se li plantejava era “desobeir i prevaricar”, i entre les seves obligacions com a president la primera és “vetllar pels drets i llibertats” dels catalans.

“He vingut a defensar el dret de tots els ciutadans, i a defensar la dignitat del càrrec”, ha assegurat, per afegit que si això comporta una condemna aquesta serà benvinguda perquè no renunciarà mai a aquestes obligacions.

Torra ha estat acompanyat tant al matí com a la tarda de la seva esposa, Carola Miró, i el seu fill Guillem, així com el vicepresident del Parlament, Josep Costa. El president comptava amb quatre seients per als seus acompanyats. No s'ha reservat seient per a representants del Govern ni del Parlament, però tant al matí com a la tarda la sala del judici estava mig buida, per la qual cosa després de dinar s'hi ha afegit entre el públic la diputada Laurà Borràs.

El primer president que és jutjat durant l'exercici del càrrec no ha tingut cap tractament diferent al de qualsevol altre ciutadà i ha seguit la sessió des del banc dels acusats. No ha rebut per part del tribunal més tracte que el de senyor, la qual cosa ha provocat el retret del seu defensor, Gonzálo Boye, que ha reclamat el tracte de Molt Honorable

Torra ha acabat la seva intervenció amb un "Visca Catalunya lliure!" i Barrientos ha anunciat que el judici quedava vist per sentència. Després de fer sonar una petita campaneta, ha fet desallotjar la sala. El president ha abandonat el TSJC acompanyat de la seva esposa i el seu fill. Davant de l’edifici del TSJC l’esperaven algunes persones que l’han ovacionat a la sortida.