El president, Quim Torra, i el president del Parlament, Roger Torrent, han llegit una declaració conjunta a l'auditori de la Cambra catalana en què han considerat "inacceptables" les peticions de penes de la fiscalia i l'Advocacia de l'Estat en els seus escrits d'acusació contra els responsables del procés i han advertit que el govern de Pedro Sánchez ha perdut l'ocasió de tornar aquest debat a la política i l'ha acusat de ser còmplice de la repressió.

Torrent, que s'ha encarregat de llegir la primera part de la declaració, ha subratllat que l'escrit d'acusació de la fiscalia suma més de 200 anys de presó, "contra demòcrates, gent de pau, amb qui es pot estar d'acord o en desacord, però que en cap cas han comès cap delicte". "És inacceptable", ha lamentat.

Seguien la intervenció els membres del Govern, que abans de la compareixença han celebrat una reunió extraordinària del Consell Executiu, diputats i representants dels grups i partits independentistes i familiars dels presos.

Anhel de venjança

El president del Parlament ha recordat que es tracta de polítics honorables que han actuat fent ús dels seus drets civils i polítics i contra qualsevol mena de violència. Ha advertit que aquest escrit es dirigeix contra la immensa majoria de la ciutadania del país perquè en aquest procés no es persegueixen persones sinó idees.

"No saben que no claudicarem davant la repressió. L'escrit d'acusació es construeix sobre una ficció perversa que pretén criminalitzar l'exercici legítim dels drets fonamentals. Considerem que la fiscalia no actua amb un anhel de justícia, sinó de venjança", ha advertit.

Torrent ha denunciat també la falta de condicions dels polítics empresonats per defensar-se i que "aquesta presó preventiva és una condemna avançada i injustificada que demostra que la causa està més inspirada en la venjança que en cap delicte".

Torra, que ha continuat la lectura, ha negat que existeixi rebel·lió ni cap altre delicte i ha recordat que, a més de catedràtics i penalistes d'arreu de l'Estat, el mateix ministre d'Hisenda del PP, Cristóbal Montoro, va deixar clar que no hi va haver malversació. Tampoc hi va haver violència, ha afegit, tret de "la de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, pegant gent pacífica que únicament volia votar". "La fiscalia està criminalitzant més de dos milions de persones que van defensar la democràcia amb el seu propi cos", ha reblat.

Sánchez, cómplice

El president ha acusat el cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, de no actuar, la qual cosa, ha dit, "és el mateix que ser còmplice de la repressió", i ha advertit que substituir la rebel·lió per sedició no és cap gest sinó un "menyspreu absolut per als demòcrates empresonats". 

Ha lamentat que el govern espanyol ha perdut una "oportunitat d'or" de treure el conflicte català dels tribunals i tornar-lo a la política, i l'ha acusat d'aprofundir la injustícia per un grapat de vots. "Quanta repressió pot aguantar la democràcia espanyola? Quants demòcrates poden acceptar que es retingui a Catalunya per la força? Algú creu que demanant 200 anys de presó per als líders independentistes desapareixeran els més de 2 milions de persones que volen una República catalana, que acabarà amb les ànsies de llibertat de la societat catalana? Al contrari, cada cop ens hem aixecat sent més i més determinats. Per això persistirem", ha assegurat.

Torra ha apel·lat a l'esperit del 3-O perquè partits, institucions, entitats, sindicats i ciutadania avancin per la via dels grans consensos per "una solució democràtica al conflicte a Catalunya, exercint el dret efectiu a l'autodeterminació". "Convocar un referèndum no és cap delicte, és democràcia. No ens aturarem fins que els presos siguin lliures, els exiliats tornin a casa i acabi la repressió contra tots aquells que van ajudar a donar veu al poble", ha conclòs.