El president de la Generalitat, Quim Torra, ha convertit l'acte de lliurament de les Creus de Sant Jordi en una crida a la societat civil, que ha descrit com "la veritable estructura d'Estat que ens ha permès sobreviure sense Estat o amb un estat en contra", a exigir-se més i anar més lluny.

"Catalunya és la seva gent i com més lluny va la seva gent més lluny va Catalunya", ha assegurat Torra en el parlament amb què ha tancant l'acte de lliurament de les Creus de Sant Jordi que s'han convertit, de nou, en una manifestació de suport als presos polítics i exiliats i que ha acabat amb el públic dret demanat la llibertat dels presos polítics.

Com cada any, les Creus de Sant Jordi d'aquest any han guardonat un ampli ventall de personalitats que va des del futbolista Leo Messi i la corredora Núria Picas, fins als expresidents del Parlament, Joan Rigol i Ernest Benach -a l'expresidenta Núria de Gispert va renunciar a la medalla arran de la polèmica per tuits que els grups de l'oposició van titllar d'insultants-. Mestres, científics, filòlegs, músics, empresaris, pedagogs,...

Núria Picas i el dissenyador Lluís Juste de Nin han parlat en nom dels guardonats. L'atleta ha fet un discurs amb un fort contingut polític on ha recordat els presos i exiliats, referint-se "als que no són entre nosaltres i fa massa temps que no són entre nosaltres". "Moltes gràcies i visca Catalunya", ha reblat. 

Juste de Nin ha fet un repàs de noms guardonats per assegurar que la suma de tots ells tenen "un nom molt concret: Catalunya. "Feliços? Gairebé totalment. Per què no totalment? Perquè no hi som tots. De cap manera en aquest entranyable vespre us oblidem. De cap manera", ha reblat.

La consellera de Cultura, Mariàngela Villalonga, ha explicat que les Creus de Sant Jordi representen la rica diversitat cultural i cívica del país. "Som un poble en construcció, un país que creu en les energies de la gent", ha assegurat la consellera.

"Som en un moment especial. La decisió, el bé comú i la pulcritud democràtica són els principals valors per afrontar un episodi històric tan important com el que vivim, en què las paraules es prohibeixen, hi ha demòcrates a la presó... Som en una situació d'excepcionalitat democràtica", ha conclós la consellera.