La consellera de Presidència, Elsa Artadi, ha fet arribar a la ministra Meritxell Batet el llistat de temes que s'hauran d'abordar en la reunió que mantindrà el president, Quim Torra, amb el responsable de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, i que se centra en les relacions entre Catalunya i Espanya. En aquest sentit, la consellera ha volgut desmentir el líder de Podemos, Pablo Iglesias, assegurant que el president no exclou la via unilateral. 

Des del ministeri es va proposar que fos el Govern qui plantegés la seva proposta de temes per a la reunió que se celebrarà el 9 de juliol i que, segons ha explicat Artadi, preveu les "necessitats" de l'executiu entorn al "tema principal i fonamental" i ha d'incloure "presos polítics, exili, repressió, dret a l'autodeterminació, i altres temes que afecten la regressió democràtica i els drets civils, com la presència del franquisme en l'espai polític i civil de l'estat espanyol".

"Tot al voltant del que entenem que és el tema principal. Si l'obviem, no és la manera més profitosa de començar a establir aquestes relacions", ha assegurat Artadi, que ha afegit que Torra no portarà a la reunió els punts que ja va fer arribar els presidents Artur Mas i Carles Puigdemont en les darreres visites a la Moncloa. "Els punts de Mas i Puigdemont són incompliments del govern espanyol, que s'han de resoldre", ha argumentat la consellera, que ha explicat que es limitaran a recordar-los.

La portaveu del Govern ha volgut desmentir les paraules de Pablo Iglesias, en el sentit que el president de la Generalitat renuncia a la unilateralitat, i s'ha mostrat sorpresa davant les afirmacions del dirigent podemita, les quals assegura que no responen a les paraules de Torra durant la reunió que van mantenir aquest dilluns. Artadi ha insistit que el Govern aposta pel "diàleg i la negociació sense excloure cap via".

En relació a les paraules del president Torra, que aquest dilluns convidava els catalans a fer autocrítica sobre els errors del passat per tal de formular un nou 1 d'octubre que permeti fer efectiva la independència, Artadi ha admès que l'1-O va ser una "finestra d'oportunitat" en què "es van adoptar les decisions que es van considerar correctes", i que, en el futur, se'n poden plantejar de noves.