El president, Quim Torra, ha advertit que les peticions de penes que aquest divendres ha fet públiques la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat són la resposta al termini d’un mes que va donar al president espanyol, Pedro Sánchez, per plantejar una oferta de referèndum acordat per a Catalunya. “La resposta són més de 200 anys de presó. Doncs, president Sánchez, nosaltres, el poble de Catalunya, li retirem el suport i li diem que no votarem els pressupostos. No els podem votar”, ha advertit.

Abans d'intervenir a l'acte convocat per l'Associació Catalana de Drets Civils junt amb ANC i Òmnium davant el centre penitenciari de Lledoners, Torra s'ha reunit amb els presos després que aquest divendres s'han conegut els escrits de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat.

Quan Torra ha pujat a l'escenari per prendre la paraula, els crits d'unitat s'han escoltat repetidament entre el públic, igual com ha passat al llarg de tot l'acte.

El cap de l'executiu català ha assegurat que el judici és una farsa contra l’independentisme, davant del qual ha proclamat que hi ha tres grans consensos a Catalunya: “Que això de la monarquia ja s’ha acabat aquí”, era el primer dels consensos davant del qual els assistents han replicat amb crits de fora el Borbó; el segon, que a Catalunya no es tolerarà la repressió; i el tercer, que el poble català vol exercir el seu dret a l’autodeterminació de manera pacífica i democràtica.

Davant aquests consensos, segons Torra, la resposta del govern del PSOE ha estat portar la resolució del Parlament sobre la monarquia al TC, la repressió i ni una paraula sobre dret a autodeterminació. “Per això hem retirat el suport al president Sánchez. Seguirem sempre amb la bandera del diàleg però no votarem mai aquests pressupostos”, ha reblat.

Torra ha advertit que no hi ha passos enrere en el procés: “Ja no podem ser una mica lliures, necessitem ser lliures del tot”. Per la qual cosa, ha enviat també un missatge, sense citar-lo explícitament a l’espai dels Comuns per advertir-los que la neutralitat ja no és possible: “O estàs contra la repressió o a favor de la repressió”, ha reblat.