El president de la Generalitat, Quim Torra, ha conclòs a Soto del Real la ronda de visites d'aquest dilluns a les presons madrilenyes, on es troben internats els dirigents sobiranistes catalans. Des del penal on fa set mesos hi ha empresonats els representants de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, Torra ha explicat que li havien demanat no renunciar "mai al dret d'autodeterminació de Catalunya". "Que ells són aquí per això, que estan lluitant per això", ha dit el president, molt emocionat. Ha afirmat que hi deixa "dos amics" que visitarà "sempre que pugui".

"Em parlen de pau, em diuen que traslladi al poble de Catalunya que ells estan defensant la dignitat del poble de Catalunya a les presons", expliquen fonts de l'entorn del president a El Nacional. "Jo estic molt emocionat quan penso que molts catalans veuen la fermesa amb què encaren una situació tan complicada. I torno a demanar per tercera vegada avui, com ho he fet cada vegada que he sortit, el govern de l’estat espanyol, els partits polítics de l’oposició del govern espanyol s’asseguin a negociar", ha dit, en referència a Mariano Rajoy i Pedro Sánchez.

El cap de l'executiu català ha criticat la situació d'empresonament preventiu. "Set mesos sense veure els seus fills o veient-los en circumstàncies absolutament increïbles. El fill del Jordi Cuixart compleix un any i el seu pare porta set mesos a la presó. I encara no hi ha una sentència. I això a mi em sembla indignant, aberrant. I això no pot passar. I quan jo m’indigno, ells, en canvi, em diuen que parli de diàleg. És gent de cultura, és gent de llibertat, és gent que ha lluitat pels drets civils de tots", ha dit Torra sobre la situació dels Jordis, processats per delicte de rebel·lió pel Tribunal Suprem.

Abans d'aquesta visita, Torra ha visitat  l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l'exconsellera Dolors Bassa a la presó d'Alcalá-Meco, cap a les 12:45 h. “Surto de veure dues dones extraordinàries i valentes, la presidenta Forcadell i la consellera Bassa. Ens diuen que continuaran aguantant si nosaltres aguantem. Se senten ostatges de la justícia espanyola“, ha dit Torra a la sortida. Així i tot, totes dues haurien dit que els hauria agradat "un Govern paritari", en referència a la baixa proporció de dones (3 d'11) que hi ha a l'executiu anunciat per Torra aquest cap de setmana.

Abans, el president també ha visitat els consellers designats per al nou Govern, Jordi Turull i Josep Rull, a la presó d'Estremera a les 9:30 h, des d'on ha avisat de la seva voluntat que puguin accedir al càrrec, malgrat que el govern espanyol ha evitat publicar-ne el nomenament en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC): "Els estem esperant", ha dit Torra a la sortida del penal, en una compareixença davant de la premsa. El president ha afegit que Rull i Turull havien acceptat la responsabilitat i esperaven poder ser dimecres a Barcelona, a la presa de possessió.

"Els consellers nomenats em demanen que remarqui la seva voluntat d'accedir al càrrec", ha explicat el president. Aquesta dada és significativa, ja que, segons el diputat de Junts per Catalunya Francesc de Dalmases, perquè els dos polítics empresonats puguin ser oficialitzats en les seves funcions, n'hi hauria d'haver prou amb acceptar el càrrec davant de Torra, com ha passat aquest matí. Per aquest motiu, el cap de l'executiu català ha dit que els consellers demanarien al jutge que instrueix la causa de l'1-O, Pablo Llarena, que els concedeixi llibertat, un desig que no esperen que prosperi pels precedents que hi ha.

Torra, que s'ha dit "emocionat profundament" per la situació d'empresonament preventiu, ha criticat que en altres països la situació no seria igual i els polítics catalans no estarien imputats per delictes que ha considerat "sense fonament", un cop Alemanya i Bèlgica s'han pronunciat en sentit diferent, respecte de Carles Puigdemont i d'altres consellers. Amb tot, ha explicat que Rull i Turull estaven "forts" i no volien que la ciutadania els "plorés", sinó que els "reivindiqués". "Els hem traslladat tot el coratge del poble de Catalunya", ha insistit Torra, després de la trobada. 

Davant d'aquest escenari, el president de la Generalitat ha instat al diàleg amb el president espanyol, Mariano Rajoy, tot i que la Moncloa encara no ha contestat a Torra la carta que li va enviar divendres, en què demanava una reunió amb Rajoy. "Demano al govern central i als partits de l'oposició que la política torni a la política", ha afirmat. "Senyor Rajoy, senyor Sánchez, seiem", ha insistit. Torra s'ha estalviat tota referència al líder de Ciutadans, Albert Rivera, i només s'ha adreçat al secretari general del PSOE i al líder del Partit Popular i cap del govern espanyol.