El president Quim Torra ha retret al president d'ERC, Oriol Junqueras, que avui parlés de la taula de diàleg relacionant-la amb la guerra d'Ucraïna. "Declaracions francament desafortunades, tant des del punt de vista català com ucraïnès", ha indicat Torra, al·ludint al fet que davant de l'ofensiva militar russa cal ser prudent. Junqueras ha manifestat en una roda de premsa conjunta amb el líder de Bildu, Arnaldo Otegi, que Ucraïna és la "prova terrible" que calen taules de diàleg. "El diàleg és l'única estratègia que funciona en termes democràtics al món occidental, i en tenim una prova terrible a Ucraïna", ha dit el president d'ERC, que després de mostrar la seva preocupació pels fets que estan succeint, ha assegurat que Ucraïna també seuria a negociar "si en tingués l'oportunitat", i ha carregat contra "un estat que violenta els drets humans de la població civil", en al·lusió a Rússia.

Quim Torra

De fet, l'acte amb Otegi ha estat enfocat a defensar la taula de diàleg, que per ara només s'ha reunit una sola vegada aquesta legislatura. "Reafirmem el compromís amb el camí de la negociació, que volem el més obert i efectiu possible, perquè estem convençuts que és la manera per transformar la realitat". Ara bé, ha carregat contra part de l'esquerra espanyola per no voler aprofitar aquest element, a qui ha acusat de no tenir prou coratge. En qualsevol cas ha dit que ERC no és responsable de l'actitud de l'estat espanyol, de qui ha dit que pot estar intentant bloquejar-la, i també ha carregat contra Junts per no voler-s'hi sumar, tot i que van vetar-li la delegació per la presència d'expresos: "Nosaltres no som responsables que una part de l'independentisme, que trencant la reivindicació del 'sit and talk', ara que té l'oportunitat de parlar, decideix no fer-ho", ha etzibat.

Mentrestant, el president de Rússia, Vladímir Putin, ha fet una crida als militars d'Ucraïna a prendre el poder i ha assegurat que amb ells "serà més fàcil arribar a un acord" per posar fi a l'operació militar russa iniciada aquest dijous. "Prenguin el poder amb les seves pròpies mans! Segons sembla amb vostès serà més fàcil arribar a un acord que amb aquesta colla de drogoaddictes i neonazis que s'ha establert a Kíev i té segrestat a tot el poble ucraïnès", ha declarat en una reunió del Consell de Seguretat de Rússia per abordar l'operació militar. El mandatari rus ha esperonat els militars ucraïnesos a "no permetre als neonazis i seguidors de Bandera (el col·laboracionista ucraïnès Stepán Bandera)  que utilitzin els seus fills, les seves dones i ancians com a escuts humans".