El curs polític ha començat amb el mateix tema estrella amb el que va acabar: la taula de diàleg. Aquesta reunió entre l'executiu català i l'espanyol, que encara no té una data fixa, suscita moltes controvèrsies entre els socis de Govern (Junts i ERC). ERC insta Junts a enfortir i cohesionar la posició catalana a la taula de diàleg i Junts reclama als republicans refermar la unitat de l'independentisme i aprofitar la força al Congrés per pressionar el govern de PSOE i Podemos.

Qui es mira totes aquestes disputes des de fora és l'expresident de la Generalitat Quim Torra, el qual té molt poca confiança en aquesta segona trobada entre governs. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Torra ha demanat al Govern de coalició més "confrontació" amb l'Estat i ha insinuat en diverses ocasions que ha de ser més contundent amb la lluita per la independència.

"El Govern ha abandonat la via de la confrontació per centrar-se en la de la gestió. Això és una mala notícia pels que creiem en el procés d'independència", ha dit l'expresident tot just començar l'entrevista al mateix temps que s'ha preguntat quin és el pla del Govern per a la independència. "Jo encara no he vist quina és l'estratègia", ha apuntat.

L'embat democràtic

En la mateixa línia, Quim Torra ha assegurat que l'independentisme "està desorientat" perquè no sap en quina línia es mou el Govern. "Què és això de l'embat democràtic que tant diu? És un referèndum? És una Declaració Unilateral d'Independència (DUI)?", s'ha preguntat. 

Torra, que ha apuntat que el Govern actual té majoria independentista i el seu no, ha recordat que ell en el seu moment sí que va saber "confrontar" en el moment en que va deixar clar al Parlament quina era la seva posició de 'Ho tornarem a fer'. 

Per tot això, ha demanat que a la taula de diàleg s'hi vagi amb una posició "que digui com serà aquest embat democràtic en el cas que el diàleg amb l'Estat no funcioni".

Preguntat per qui ha de participar en la reunió de la taula de diàleg del setembre, Torra ha respost que aquest no és un tema rellevant sinó que l'important és el contingut de la trobada. I sobre aquesta qüestió, ha recordat que després de la primera reunió en què hi van assistir ell mateix i el president Pedro Sánchez, es va acordar que en la segona reunió, que no es va arribar a produir, ja no hi participarien els presidents. També ha recordat que per celebrar la segona trobada com a president de la Generalitat la va condicionar a pactar els termes d'un referèndum.

Torra considera "impossible" que hi hagi un referèndum pactat amb l'Estat i ha assegurat que no es produirà mai "ni el 2030 ni el 2080". I per això ha afegit que "no és correcte" l'estratègia de donar dos anys de "treva", en referència al marge que s'ha donat per veure si prospera la negociació amb l'Estat.

De fet, segons l'expresident de la Generalitat, l'únic sentit que té una taula de diàleg amb l'Estat és en un context de "trencament" per tal de "minimitzar riscos". I tenint en compte el context actual, ha dit que "el mínim" és que el Govern vagi a la reunió posant sobre la taula què farà si la negociació no prospera, és a dir, concretant "l'embat democràtic".

Torra lamenta la "desorientació" de l'independentisme com creu que demostren les declaracions de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, sobre la taula de diàleg. I ha lamentat que s'hagi entrat en un "procés de normalització". Com a exemple, ha posat que "l'establishment" com la patronal es desfaci en elogis pels 100 primers dies del Govern de Pere Aragonès.

El delicte de sedició

La reforma del Codi Penal relacionada amb els delictes de rebel·lió i sedició no és una prioritat per al govern espanyol, que no preveu abordar-la en els pròxims quatre mesos. Un nou incompliment de l'executiu de Pedro Sánchez, que es va comprometre a aprovar la modificació l'any passat.

Així ho va assegurar el ministre de Presidència, Félix Bolaños, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, en la qual va destacar que la prioritat del govern espanyol és complir els 50 compromisos adquirits a Brussel·les amb el Pla de Recuperació Econòmica. Bolaños va informar que abans que acabi l'any tenen previst aprovar 144 normes, entre elles les noves lleis d'habitatge, ciència i reforma laboral. En cap cas els delictes de rebel·lió i sedició, una reforma que afavoriria la situació.

Quim Torra té una teoria pròpia sobre aquest tema: "Anirem a una taula on no es pot parlar d'independència, potser a la taula surt el tema del delicte de sedició i ho converteixen en el gran tema de la reunió". Torra tem que el govern faci servir la reforma d'aquest delicte per eclipsar les converses sobre la independència. 

 

Foto principal: L'expresident de la Generalitat, Quim Torra / ACN