El president, Quim Torra, ha decidit finalment acudir a la inauguració dels Jocs del Mediterrani a Tarragona, que presidirà el rei Felip VI, acompanyat del president espanyol, Pedro Sánchez. Torra ho ha anunciat en una declaració institucional al saló Torres Garcia del Palau de la Generalitat on ha comunicat, no obstant, que a partir d'aquest moment el seu executiu trenca les relacions amb la Corona. 

Torra ha recordat que la situació política és molt greu, amb presos polítics i exiliats, i que no hi ha normalitat a Catalunya, on "40 anys després de la fi del franquisme es continua perseguint persones per la seva ideologia encara que sigui escrupolosament pacífica i democràtica"; ha retret que "el rei d'Espanya no ha demanat perdó", des que va comparèixer el 3-O després de la repressió contra el referèndum amb "una violència que va causar un miler de ferits i davant la qual no ha tingut ni una sola paraula de suport ni consol a ells ni a les seves famílies".

Com a conclusió, ha explicat que s'han adoptat quatre decisions. En primer lloc, que aquest vespre serà a la inauguració dels Jocs del Mediterrani ―"perquè és casa nostra i no foragitaran el Govern i el president de casa nostra mai més. A Catalunya manen els catalans", ha argumentat―; en segon lloc, ha afegit que, a partir d'ara cap membre del Govern no assistirà a cap acte del Rei i no es convidarà el monarca a cap acte organitzat per la Generalitat.

Així mateix, ha explicat que lliurarà al Rei els informes del Síndic de Greuges sobre els excessos policials de l'1-O i la persecució judicial posterior i que, avui mateix, renunciarà al càrrec de vicepresident d'honor de la Fundació Princesa de Girona.

"He esperat fins a l'últim moment a comunicar la decisió perquè he esperat fins a l'últim moment que el rei reflexionés o, com a mínim, volgués escoltar el que els explico. Aquesta espera ha estat en va", ha lamentat.

Torra ha recordat que "avui hi ha vuit demòcrates honorables i pacífics tancats per les seves idees", ha citat el vicepresident Oriol Junqueras, els consellers i a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart; s'ha referit a l'exili del president Carles Puigdemont, els consellers i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i la cupaire Anna Gabriel; ha denunciat la persecució de centenars de persones per les seves idees, mestres, artistes, simpatitzants dels CDR; i ha evocat els patiments de les famílies de presos i exiliats.

El president ha lamentat que els esforços del Govern per aconseguir el diàleg i la negociació no han tingut cap resposta. "Volem dignitat i no fotografies. Volem dignitat i no menyspreu a la institució de la presidència de la Generalitat. Volem dignitat i que els nostres símbols nacionals siguin tractats com a tals. Volem dignitat i que es respecti la dignitat del poble de Catalunya", ha reclamat.

El president ha recordat que l'1-O va guanyar la República al referèndum, que el 27-O es va declarar la independència al Parlament i que el 21-D van guanyar els republicans les eleccions al Parlament. "No som súbdits. Som ciutadans", ha proclamat.

"No podem fer com si res, i no farem com si res. Pels presos polítics i exiliats, per la dignitat de les nostres institucions i el poble de Catalunya. I avui per damunt de tot, per Tarragona", ha conclòs.

La decisió del president s'ha fet pública després d'un llarg debat sobre la millor manera d'expressar davant la Corona espanyola el malestar arran de l'actitud de Felip VI de no denunciar la violència policial contra els catalans l'1-O. Alhora, però, el Govern volia evitar que una plantada al monarca es traduís en la renúncia a un espai institucional que li correspon, com és la inauguració dels Jocs del Mediterrani, que avui, ha volgut recordar el president, no haurien estat possibles sense el suport de la Generalitat.

Torra ha fet aquest anunci en aterrar a Barcelona després que ahir es desplacés a Berlín per abordar aquest tema amb el president Puigdemont.