"Hi ha núvols negres i no volem que hi hagi cap tempesta". Els advertiments de l'independentisme emplaçant al diàleg per acordar un referèndum d'autodeterminació s'han anat intensificant els darrers dies i la roda de premsa que han protagonitzat aquest migdia Quim Torra i Carles Puigdemont a Brussel·les ha reblat de nou la crida al govern de Pedro Sànchez. Els dos presidents han comparegut després de l'inici de la reunió del grup parlamentari de Junts per Catalunya que fins divendres s'ha convocat a la capital belga.

El president a l'exili ha insistit en obrir la roda de premsa en la crida que hores abans havia plantejat Torra durant la conferència al Teatre Nacional de Catalunya. La voluntat de "tots plegats" és, en paraules de Puigdemont, veure quines clarianes es poden obrir. "Tot està damunt la taula. Les responsabilitats són compartides", ha advertit.

El diàleg, però, requereix un canvi d'actitud de l'Estat. Cal abandonar la "cultura del 155". "La bandera del diàleg no ens la traurà ningú, però cal que hi anem amb una voluntat certa d’arribar a acords. Si el primer que fan és alertar us podem aplicar el 155  no és la millor manera encetar aquest diàleg assenyat i pacífic", ha advertit Torra, que reclama una voluntat certa d'arribar a acords, la qual cosa requereix "assumir riscos".

El president ha reclamat al govern de Sánchez que expliqui quina és la seva proposta. Pel que fa el govern, ha recordat que el "punt de partida fundacional" és el referèndum de l'1-O, l'aturada de país i la declaració d'independència. "Nosaltres prenem un risc. Diem que estem disposats a parlar sobre un referèndum d'autodeterminació vinculant i reconegut", ha insistit.

Torra fins i tot ha ironitzat amb la proposta de Sanchez d'un referèndum d'autogovern: "Com diu Puigdemont tenim un acord, el referèndum sobre auto- estem d'acord, però el que segueix no, perquè el 80% de la societat catalana està d'acord sobre un referèndum d'autodeterminació".

Tots dos han volgut aprofitar la compareixença per fer una crida a la participació "massiva" a la Diada. "Ens cal un gran èxit enguany, potser més que mai, perquè la situació és diferent", ha subratllat recordant l'existència de presos polítics.