El president Quim Torra ha proposat aquest vespre que Catalunya convoqui un referèndum el mateix dia que ho faci Escòcia, que ha demanat una nova consulta per l'any vinent. L'expresident ho ha plantejat aquest vespre a la Biblioteca Joan Fuster de Barcelona, en el marc de la presentació del seu nou llibre Les hores incertes i enmig d'una pluja de retrets contra ERC, contra el Govern de Pere Aragonès, que ha descrit com una cinquena diputació, i contra la taula de diàleg.

"Escòcia ha plantejat un segon referèndum per l'any vinent. Tornem-hi que els escocesos ens tornin a passar la mà per la cara una altra vegada. Els catalans per què no plantegem el mateix embat democràtic el mateix dia?", s'ha preguntat, mentre ironitzava sobre per què els escocesos es poden permetre plantejar ara aquesta reivindicació i Catalunya no: "la guerra els deu afectar tant com nosaltres i l'epidèmia també...".

Cinquena diputació

Al llarg de la presentació, que ha compartit amb l'advocat Gonzalo Boye, Torra no ha estalviat les crítiques contra ERC i contra la presidència de Pere Aragonès. Ha retret que l'executiu ha assumit un paper de gestor i la Generalitat s'ha convertit en una cinquena diputació, "complementària a la de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona". "A la que t'oblides de la independència et queda el mentrestant i això és una grandíssim error", ha lamentat.

Igualment, ha carregat contra la taula de diàleg, que considera inexistent, i contra el suport que els republicans ofereixen al govern de Pedro Sánchez a Madrid. "Tot això fa mal a la nostra manera d'explicar-nos al món sobre per què volem ser independents", ha advertit.

L'expresident s'ha preguntat què ha passat entre el 2015, en què la CUP va impulsar un calendari de 18 mesos per a la independència, i avui. "Si mireu les declaracions dels líders polítics d'aleshores i ara, com pot ser que diguin coses tan diferents?", s'ha qüestionat.

Ha insistit que el que es va aconseguir aleshores va ser possible gràcies a "la força col·lectiva" de la ciutadania, que va aconseguir posar els partits "en un carril". "Demano que aquesta força col·lectiva torni. No hi ha una altra recepta, la recepta és la força col·lectiva que permeti saltar el mur", ha reclamat.