El president, Quim Torra, ha denunciat fortes pressions de l’ambaixada espanyola als EUA amb l'objectiu que en el discurs amb què intervindrà a la inauguració del Smithsonian Folklife Festival es limiti a parlar de cultura popular i no faci comentaris sobre el procés català o el conflicte amb l’estat espanyol.

“Malauradament, la tenebrosa diplomàcia espanyola es mou sempre que Catalunya alça la veu al món”, ha denunciat el president. En declaracions als mitjans que segueixen la visita, Torra ha assegurat que hi ha hagut “òbvies pressions” de la diplomàcia espanyola, “restriccions habituals” i un “intent de modular” la veu de la Generalitat.

El president coincidirà aquest vespre en una recepció privada amb l’ambaixador espanyol, Pedro Morenés, en el marc de la inauguració del Festival, per la qual cosa ha anunciat que aprofitarà per fer-li arribar la seva visió sobre la situació de manera “informal” si conversen.

L’ambaixador ―i exministre― Morenés ja s'ha destacat en el passat per les seves intervencions contra les campanyes d’explicació a l’exterior del Govern. El juliol de l’any passat va enviar una carta al New York Times per replicar l’editorial d’aquest diari que defensava permetre la celebració del referèndum. En la missiva es va declarar consternat per la “falta d’objectivitat” i la “flagrant omissió de dades” del text del diari novaiorquès.

En les seves declaracions, Torra ha apel·lat al dret de qualsevol ciutadà a expressar-se en llibertat als EUA. “Tenim tot el dret a venir a expressar en llibertat el que considerem i parlar dels presos i dels exiliats i de l'exercici del dret a l'autodeterminació”, ha assegurat.

El president Carles Puigdemont també va ensopegar durant el seu viatge oficial a Washington i Nova York el mes de març de l'any passat amb els entrebancs de la diplomàcia espanyola, per la qual cosa va mantenir el programa del seu viatge en una màxima discreció per evitar interferències de l'ambaixada.

Torra s'ha reunit aquest dimecres amb representants del bufet d'advocats Public International Law & Policy Grup, que ofereix assistència legal gratuïta en negociacions i conflictes. "És un punt de vista crucial per a la política exterior de Catalunya buscar assessorament en relació amb la lluita pels drets humans, la llibertat d'expressió i la mediació en conflictes internacionals", ha explicat.