El president, Quim Torra, ha presidit aquesta tarda la reunió del patronat del Diplocat en què s'ha decidit de manera unànime la reactivació de les activitats d'aquest òrgan del qual el govern del PP havia iniciat el procés de liquidació. "El reemprenem i el potenciem", ha afirmat Torra, que ha comparegut en roda de premsa a la galeria gòtica del palau de la Generalitat acompanyat de la resta de membres del patronat.

El conseller d'Exteriors, Ernest Maragall, ha descrit com un "exercici d'afirmació i orgull" la reactivació d'aquest organisme, del qual ha destacat l'ambició de representació de país des de la pluralitat. "És una magnífica i potent projecció del país", ha explicat el conseller, que ha assegurat que el Diplocat assumirà aquesta funció "amb clara defensa del nostre projecte de país".

Provisionalment s'ha acordat que assumirà la secretaria general del Diplocat la secretària general d'Exteriors, Natàlia Mas, però en la pròxima reunió del patronat es decidirà el nou responsable. Maragall ha assegurat, a més, que la voluntat és de restitució dels treballadors que han estat sotmesos al procés de liquidació. La previsió és que això es pugui acordar en un ple abans de final d'any, tot i que l'organisme ja té capacitat d'acció ordinària.

En la reunió, l'assessora legal ha avaluat els danys que ha provocat el procés de liquidació que va impulsar l'Estat, que pugen a 750.000 euros.

La reactivació del Diplocat va ser acordada pel Govern el 12 de juny quan es va acordar aturar el procés de liquidació que havia posat en marxa l'executiu espanyol en virtut de l'aplicació del 155 i convocar de manera immediata el ple del patronat d'aquest organisme. El Diplocat, que sorgeix del Patronat Català Pro Europa, té com a funció la projecció de Catalunya a l'exterior.