El president Quim Torra ha anunciat en una compareixença institucional, que demà presentarà al president espanyol, Pedro Sánchez, un paquet de 40 mesures urgents en matèria social i econòmica que considera que l'Estat té pendents. 

Torra va encarregar a totes les conselleries que avaluessin aquestes dades, i són les que demà presentarà a Sánchez. Ha demanat que es doni una resposta "clara" a la seva proposta.

El president ha resumit les iniciatives, en 6 objectius:

- "Catalunya ha de recuperar totes les competències".

- "Salvar vides és la missió principal que ha de guiar el desconfinament".

- "Emergència econòmica. No tolerarem cap retallada. Cal endeutar-se. Caldrà prolongar els ERTOS i pagar-los. Suspensió de quotes i impostos a empresaris i autònoms".

- "Renda bàsica universal. Portem 2 mesos i mig reclamant-ho. També cal un subsidi d'ajuda familiar".

- "Volem la independència, per atendre les necessitats de la gent. Però ara ja calen 4.000 milions pel coronavirus. I cal reduir el dèficit fiscal".

- "Emergència educativa: cal posar-hi tot l'esforç. El departament dialogarà amb els agents implicats".

Torra s'ha mostrat disgustat per la lentitud del govern del PSOE i Podemos a l'hora de prendre mesures econòmiques. "Lamentem el retard del govern espanyol en prendre decisions. No podem perdre ni una hora més", ha insistit.

El president ha anunciat que a partir d'ara viatjarà pel territori, i la setmana vinent visitarà la Conca d'Òdena. “La primera visita que faré com a president serà la setmana vinent a la Conca d’Òdena. Com cap altre lloc del país, representa per a tots els catalans el dolor i el coratge, la foscor i la força per tirar endavant", ha apuntat.