"Una molt mala notícia". Aquesta és la valoració que el president, Quim Torra, ha fet avui sobre la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre la moció sobre el 9-N. El president ha advertit que el Govern prendrà nota de les novetats que es produeixin en les properes setmanes per veure si realment s'ha obert un nou escenari de diàleg amb l'Estat. Així ho ha assegurat durant la compareixença que ha fet a la galeria gòtica amb el president de Flandes, Geert Bourgeois.

Torra no ha donat major importància al fet que el TC no hagi advertit sobre les conseqüències penals del desacatament de la suspensió com havia fet amb altres resolucions. "No puc valorar positivament que el TC no ens adverteixi. Valoraria positivament que desestimés el recurs. Que tinguem la sobirania del Parlament amenaçada per constants recursos del TC no puc estar satisfet ni valorar-ho positivament"

En qualsevol cas, s'ha mostrat expectant per constatar si el marc de diàleg obert amb el Govern de Pedro Sànchez té alguna conseqüència real. "Hem de veure, ja que ens hem donat aquesta oportunitat al diàleg, si efectivament allò que en diem Estat, ens ofereix aquesta possibilitat d'un nou escenari o si estem davant de mateix escenari que quan governava el PP. Ho veurem les properes setmanes i anirem prenent nota del que va passant", ha advertit.

Aquest dimarts el TC ha decidit per unanimitat admetre a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat contra la moció que es va aprovar en el darrer ple del Parlament amb els vots de JxCat, ERC i la CUP i on es ratificaven els objectius que es van fixar amb la declaració del 9-N de 2015 amb què es va posar en marxa el full de ruta independentista. Aquesta admissió a tràmit s'ha traduït en la suspensió cautelar automàtica.