El president de la Generalitat, Quim Torra, ha esclatat contra la retirada de la Medalla d'Or a l'expresident del Parlament Heribert Barrera, aprovada aquest dimecres al ple de l'Ajuntament de Barcelona amb els vots de Barcelona En Comú, el PSC, el PP, Ciutadans i el grup de Manuel Valls.

"Lamentable. El president Barrera va ser un lluitador incansable per la llibertat. Vergonya immensa per tots aquells que heu votat a favor de retirar-li la medalla d’or. La capital de Catalunya s’empetiteix avui, convertida en una capital provinciana i mesquina", ha etzibat.

tuit torra barrera

Els comuns han justificat aquesta decisió argumentant que Barrera "mai va arribar a corregir expressions racistes i xenòfobes". El regidor de Ciutadania dels comuns, Marc Serra, ha fet referència a les següents expressions que Barrera va pronunciar en el seu dia com: "A Amèrica els negres tenen un coeficient intel·lectual inferior als blancs, la immigració és la principal amenaça de Catalunya i ningú em convencerà que és millor una Rambla amb gent mestissa que una amb gent blanca". 

La doble vara

Aquesta mesura contrasta amb la de fa tan sols unes setmanes, quan els grups del govern municipal van rebutjar retirar-li aquesta mateixa medalla al rei emèrit Joan Carles I després que aquest marxés als Emirats Àrabs Units per refugiar-se d'una possible citació judicial arran del presumpte delicte de blanqueig de capital.

L'argument que va donar aleshores és que "la justificació de l'abstenció venia donada perquè no s'ha retirat el punt que reprovava el govern espanyol per la col·laboració necessària en la sortida de l'emèrit de l'Estat".

Barrera va ser el primer president del Parlament des de la Transició (1980-1984) i va liderar les llistes d'ERC a la cambra catalana fins al 1988. També va ser president del partit entre el 1991 i el 1994, anys en què també va exercir d'eurodiputat.