El president de la Generalitat, Quim Torra, "manté intacta la confiança en totes les conselleres i consellers del seu Govern", segons ha assegurat la responsable de Presidència, Meritxell Budó, en ser interrogada sobre la continuïtat del conseller Miquel Buch, al capdavant del departament d'Interior. Amb tot, el Govern ha obert la "investigació més gran que s'ha fet mai" per auditar l'actuació dels Mossos les darreres setmanes, de la qual "se'n deriven 15 actuacions concretes sota supervisió que poden acabar amb sanció, expedient o informació reservada", ha explicat Budó.

La consellera ha fet aquesta valoració durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, que aquest dimarts s'ha celebrat enmig d'intensos rumors sobre la destitució de Buch arran del malestar amb què Torra i alguns sectors de JxCat han encaixat les imatges provocades per les actuacions dels Mossos durant les protestes per la sentència del Suprem. El conseller d'Interior compta en canvi, segons diverses fonts, amb el suport del PDeCAT, d'un sector de JxCat i de la totalitat del Govern.

El descontentament de Torra amb les imatges de les càrregues dels Mossos ja va donar peu la setmana passada a què el president demanés la creació al Parlament d'una comissió d'investigació, que avui ha aprovat demanar el Govern.

Budó, que ha recordat que Buch s'ha reunit aquest matí amb la cúpula dels Mossos, ha explicat que les 15 actuacions que s'estan investigant són fruit de les primeres intervencions que s'ha pogut revisar i que aquesta és la metodologia de treball que se segueix sempre quan es produeixen aquestes situacions.

Amb tot, l'anunci de les investigacions ha aconseguit frenar de moment la crisi entre el president i el conseller, tot i que, fonts del Govern admeten que la pressió per destituir el titular d'Interior es pot tornar a activar en qualsevol moment.

Pel que fa la comissió d'investigació que el Govern demana al Parlament, l'executiu planteja que es valori l'actuació de tots els cossos policials i que compti amb la participació d'entitats i observatoris de drets humans i el Síndic de Greuges.

La consellera no ha volgut valorar el funcionament de la coordinació entre cossos de seguretat, però sí ha emplaçat que els cossos estatals que acatin la prohibició del Parlament d'utilitzar pilotes de goma. Les pilotes de goma han provocat les darreres setmanes greus lesions oculars a quatre persones.

La consellera s'ha referit també a les declaracions de la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, en el sentit que no acatarien la decisió del jutge belga sobre l'extradició de Carles Puigdemont. "És gravíssim, amenaces per part d'un Estat que fa molt de temps que no respecta la separació de poders", ha retret.