A les sis en punt de la tarda s'ha acabat el termini per a treure la pancarta amb el llaç groc del balcó de la Generalitat i Quim Torra ha desobeït l'ordre. El president manté el símbol mantenint el pols amb el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Amb tot avui no passarà res. Ningú es personarà a la Generalitat a fer treure per la força la pancarta de "llibertat presos polítics i exiliats".

pancarta presos Generalitat - G.L.

Tot i el recurs que ha presentat aquesta tarda l'advocat de la Generalitat, el procediment judicial continua el seu curs. En l'escrit, de 14 pàgines, el lletrat demana suspendre la mesura cautelar i el requeriment personal fet al president Torra dilluns passat a la tarda, al·legant que l'ordre vulneraria la llibertat d'expressió del president. A més, considera que la interlocutòria de mesures cautelars entra en el fons de l'assumpte, cosa que no podria fer, sinó que simplement ha de vetllar perquè l'execució de l'acte pugui fer perdre la finalitat legítima del recurs. Però el recurs no atura el termini que acabava avui a les 18 h.

Torra va rebre dilluns l'ordre del TSJC en resposta a una demanda de l'associació Impulso Ciudadano, que presideix l'exlíder de Societat Civil Catalana i exdiputat de Cs, José Domingo i que s'autodefineix com un "moviment cívic amb la finalitat de promoure i defensar el pluralisme polític, ideològic, lingüístic i cultural d'Espanya". A l'escrit al·lega "incompliment dels deures als que està sotmesa l'Adminsitràció Pública en representació de la ciutadania". 

El cas el porta la Sala del Contenciós Administratiu que no farà res fins demà, segons han apuntat fonts judicials a El Nacional.

Primer, perquè aquesta tarda no està de guàrdia i després, perquè a diferència d'una sala penal, el contenciós dona resposta a peticions de les parts. Fins demà al matí, a més, la Sala del Contenciós no tindrà la constatació formal de si la pancarta continua al balcó o no. 

Per tant, aquesta tarda no es visibilitzarà res, almenys a nivell judicial. El Contenciós actuarà en el moment en que el denunciant sol·liciti l'execució forçosa de l'ordre de treure el símbol de la façana de la Generalitat. 

Torra està pendent d'un judici per exactament el mateix: no treure la pancarta amb el llaç groc durant la convocatòria d'eleccions. En aquell cas van ser les del maig i l'ordre la va donar la Junta Electoral acabant el cas al TSJC que ha fixat el judici per desobediència pel 18 de novembre. La Fiscalia de Catalunya demana per a Torra una pena d'un any i vuit mesos d'inhabilitació per exercir càrrecs públics i una multa de 30.000 euros. Segons l'escrit d'acusació del ministeri públic, Torra era "conscient de la seva obligació de complir el que ordenava la Junta Electoral Central" i que tot i així va "desatendre obertament l'ordre" i no va ordenar retirar els llaços grocs i les pancartes en suport als presos polítics.

Enviar els Mossos

Impulso Ciudadano, que ha impulsat la denuncia contra Torra per la pancarta de la Generalitat, ha esperat que fossin les 18 h per ratificar la desobediència del president i demanar que demà vagin els Mossos d'Esquadra a treure el símbol.

Demà al matí demanaran a la Sala del Contenciós Administratiu que faci treure per la força la pancarta i que traslladi als fets a la Fiscalia perquè el president de la Generalitat ha desobeït la mesura cautelar.